Търсачите на силни усещания имат повод за радост, защото и тази година, между 2 и 5 декември в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Френския институт, ще се проведе за 15-и път ежегодният фестивал за екстремни спортове и приключения "Дни на предизвикателствата".

Както винаги, наситената с горещи филмови заглавия, презентации и уъркшопи програма, ще предложи преглед на най-силните спортни постижения, лични предизвикателства и каузи през годината.

Сред специалните гости на фестивала е Кристоф Думарест - гид и алпинист с изкачвания в Алпите и по света, както и Еврард Вендербаум - документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия.

От българска страна очакваме Владимир Павлов, който се прослави със забележителното си спускане със сноуборд от осемхилядника Манаслу.

Що се отнася до филмите, които ще видим в рамките на фестивала, някои от заглавията, които ни направиха впечатление са "SPECTRE - To the End of the Earth" на Лео Хоулдинг, който разказва за най-интересните скорошни експедиции в Антарктида на алпиниста, както и "ROTPUNKT" посветен на невероятният катерач Алекс Мегос.

Организира се и специален фотоконкурс за професионалисти и любители, като темата е "Биоразнообразие и дива природа". Всеки участник може да предложи в срок до 28 ноември пет анонимно подадени (без означения за подателя във файла) свои снимки.

Тридневните пропуски за събитието струват 30 лева. Цялата програма на "Дни на предизвикателствата" може да бъде видяна тук.