Всички сме чували израза, че деца се гледат с любов, а не с пари. Но безспорно в материалния свят, в който живеем, финансовото положение на семейството също е от ключово значение - както за отношенията в него, така и за бъдещото развитие на хлапетата.

Бащите, връзката им с децата и защо някои са по-привързани от други

Защо не всички бащи са еднакви

Отговорът на науката

Това се доказва и от проведено наскоро изследване на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк. Те установяват, че децата, които растат в по-бедни домакинства, показват по-бавна активност в ключови области на мозъка, свързани с ученето и мисленето. И така се установява пряка връзка между развитието на мозъка им и финансовото положение на семейството.

Най-вероятно тя се дължи на по-големия стрес в семейната среда, както и на не дотам качественото хранене. Също така от години е доказано, че израстването в бедност води в голям процент от случаите и до по-нисък успех в училище.

Снимка 561355

Източник: iStock

Проучването е направено сред 435 едногодишни деца от различни социални групи, при които е измерена мозъчната активност. На семействата се дават и различни парични помощи (на едните 20, а на другите - 333 долара), с които да се променят "преживяванията и средата" на децата, за да се открие разлика в тяхното развитие, предава Daily Mail.

Децата, консумацията на плодове и зеленчуци и какъв е ефектът върху психичното им здраве

Още една причина децата да ядат плодове и зеленчуци

Не само здрави, но и щастливи

Не е ясно дали разликите в мозъчната активност ще се запазят с порастването на децата и как биха могли да повлияят на когнитивния и поведенческия растеж. Затова и изследователите ще продължават да ги следят и да им дават парични стимули още три години.