Всеки уважаващ себе си любител готвач има поне няколко дървени дъски за рязане. Една е предназначена за сурово месо, друга - за риба, трета за зеленчуци, и така нататък. За да сме сигурни, че по тях не няма хранителни остатъци, които да променят вкуса на следващото ни ястие, трябва да ги почистваме правилно.

Чесънът и как лесно да премахнем миризмата му от кухненската дъска

Лесен трик, за да се отървем от аромата на чесън по кухненската дъска

Просто и лесно

Което може да е малко по-сложно за дървените дъски в сравнение с пластмасовите такива за рязане, които просто пускаме в миялната машина. Дървото обаче е естествена материя и изисква специална грижа. Ето как да го почистим най-ефективно поне веднъж в месеца.

Необходими са ни чисти гъби за миене, препарат за миене на съдове, твърда четка, морска сол, бял оцет, зехтин и кухненска хартия. Започваме с нормално изтъркване на дъската с гъбичка, потопена предварително в гореща вода с препарат за миене. Не забравяме да изтъркаме добре и от двете страни, след което подсушаваме.

Снимка 604911

Източник: iStock

Поръсваме дъската с морска сол, мокрим твърдата четка и започваме да търкаме усърдно, отново от двете страни. По този начин можем да премахнем стари петна, както и натрупала се мръсотия в пукнатините на дървото.

Снимка 604908

Източник: iStock

След като отново подсушим дъската, дезинфекцираме с чиста гъба, напоена с ябълков оцет. Така сме сигурни, че бактерии или остатъчни миризми от "ароматни" продукти като чесън и лук са премахнати.

Снимка 604909

Източник: iStock

Финалната стъпка е да се погрижим за дъската си, като добре я обтрием със зехтин с помощта на кухненска хартия. Оставяме я така за през нощта, а на сутринта подсушаваме каквото е останало от мазнината. Така петна и миризми ще се задържат по трудно в дъската ни, съветват от My Domaine.