Дойдат ли топлите дни, някак несъзнателно заместваме бутилките с червено вино с тези с розе и бяло. Свикнали сме те да са предпочитаният ни избор за лятото и оставяме кабернето и мерлото да отлежават поне до есента. Но именно тук може би ни е грешката.

Виното, температура, избата и още златни правила за съхранението му

4 златни правила в съхранението на вино

Усвоим ли ги, спокойно можем да стaнем и колекционери

Неправилно е схващането, че червеното вино не се охлажда. В повечето случаи очакваме то да се сервира на стайна температура, но когато тя е на 20 градуса, алкохолната напитка става блудкава и се губи удоволствието от консумацията й - все едно да пием топла бира или кока-кола...

Затова в по-добрите винени барове червените вина винаги се сервират леко охладени. Така можем да усетим всички негови нотки, а ароматът и вкусът се разгръщат напълно

Снимка 539927

Източник: iStock

Е, всяко правило си има изключения и тук е важно да споменем, че не всяко червено вино е по-добре да бъде охладено. Подходящи за разхлаждане през лятото са тези с по-ниско съдържание на танини, с по-висока киселинност и по-плодови - като Божоле и каберне фран, предава Guardian.

Коктейл с диня, лимон и още две съставки, който пречиства и хидратира

Един вълшебен коктейл с диня

Любима напитка за лятото

Разбира се, винаги можем да заложим и на бели вина с по-плътен вкус или по-тъмни розета, които също охлаждаме до към 12 градуса. А най-важното, което трябва да запомним е, че истината винаги е някъде по средата - нито прекалено топло, нито много студено.