Сериалът на HBO "Чернобил" успя да върне спомените на мнозина за онзи 26 април 1986 г. Други пък информира в по-големи подробности какво се е случило в украинския град Припят час и половина след полунощ.

Споровете за достоверността на сериала няма да секнат скоро, както и напливът от туристи към Чернобилската зона на изключване. Техният брой се е увеличил почти двойно в последните седмици.

А с тях идват и снимките в социалните мрежи, които предизвикват различни коментари. Атомната електроцентрала се оказва едно от най-"инстаграмските" места напоследък.

Зад стотиците хиляди снимки в Instagram с хаштаг #chernobyl откриваме кадри на инфлуенсъри от цял свят, дошли в "Призрачния град", за да си направят някое и друго селфи. Те се възползват от интереса към трагедията, за да трупат лайкове. И това никак не се харесва на мнозина.

Чернобил и туризмът, който нараства с 40% след излизането на сериала на HBO

Чернобил привлича все повече туристи

Хиляди посетители искат да видят останките от ядрената централа

Детектори за радиация, предпазни костюми или просто позиране на фона на изоставено и ръждясало виенско колело или автобус от комунизма събират хиляди харесвания в социалните мрежи.

А главни действащи лица на снимките са момчета и момичета, които са прекалено малки, за да са били свидетели на случилото се в Чернобил, пише Daily Mail.

"Дори в изоставен призрачен град спиралата ти не може да бъде размазана.", гласи описанието на снимка на девойка, отишла Припят явно за да запълни Instagram профила си с някоя и друга по-различна снимка.

Кадрите на всички тези усмихнати младежи, решили да отидат на екскурзия в Припят, вместо някъде край морския бряг, идват с едно предупреждение - докато си правим селфи на табелата "Припят" да не забравяме каква огромна трагедия се е случила там и колко хора са загубили живота си.