Черен петък на 2019 г. е точно на няколко часа разстояние, чукайки нахално по портфейла. Този петък (29 ноември) ще се превърне в един от дните с най-големите продажби на годината, а защо не и един идеален ден за коледните покупки на стоки от всякакъв вид (особено технологии).

Навсякъде ще има отстъпки, ето защо предлагаме пет трика, с които да извлечем максимума от Черен петък 2019.

Търсим и сравняваме

Снимка 325293

Източник: iStock

Преди да се отправим към магазините или да поръчаме стоката от интернет, първо трябва да обмислим какво точно искаме да купим, след което да разберем къде точно се предлага.

От уеб страниците на най-известните магазини може да изтеглим брошури с офертите. Това, което експертите препоръчват, е да не се побъркваме, а да направим списък на наистина необходимите неща. И, разбира се, първо да определим бюджет, за да видим какво може да си позволим.

Щом открием набелязания продукт, разбираме дали цената му наистина е коригирана. Черният петък е и ден на състезание за магазините...

За да направим сравнението, хубаво е да погледнем в брошурите или в Google - да търсим по име на продукт в Google Shopping, за да разгледаме цените в други магазини. Ако пазаруваме от Amazon, препоръчително е да използваме полезния Camelcamelcamel, съветват от El Periodico.

След като се уверим коя е най-добрата цена, остава да решим дали да купуваме, или не.

Не бързаме, но и не се бавим

Снимка 325297

Източник: iStock

Трябва да разгледаме внимателно и и да направим нужното сравнение, но да не изчакваме прекалено.

По време на Черния петък има оферти, които траят цял ден, няколко дни или само часове. Важно е да разберем кога изтича дадена оферта, дали е само за определен брой стоки и т.н.

Може да попитаме в магазина директно, да видим дали има брояч на единици или временни ограничения за доставка в случая на онлайн магазините.

Покупката "онлайн" работи

Снимка 325300

Източник: iStock

Търговията в интернет е тази, която създаде Черния петък. Появяват се все повече онлайн магазини, а случаите, когато има проблем или дефект в стоката, с всяка следваща година са все по-рядко срещани.

Ако намерим онлайн оферта на уеб сайта на добре познат магазин, не бива да се страхуваме да поръчаме. Вероятно ще получим стоката вкъщи още на следващия ден и то с безплатна доставка. Да не забравяме да се уверим, че поръчваме от официалната страница на магазина.

Ако сайтът не ни е познат, добре е да прекараме пет минути в Google търсене, за да разберем подробности за него, да разгледаме мнения, да се уверим в качеството, откъде идва продуктът, дали има, или не европейска гаранция. От уеб сайтове като Ebay продуктът може да се забави. Ако идва от Китай понякога са необходими до 30 дни.

Пазаруване във физически магазини

Снимка 325302

Източник: iStock

Физическите магазини също се присъединяват към лудите отстъпки на този ден - най-вече модните артикули и техниката. Има и случаи, когато на място наличностите могат да бъдат по-високи от тези в онлайн магазините.

Има много малки магазинчета и хендмейд автори, които участват в деня на намаленията, така че е възможно да намерим качествени продукти на по-евтина цена и в кварталните магазини. Просто трябва да ги потърсим.

Може ли да се върне

Снимка 325303

Източник: iStock

След като сме решили кой продукт да купим, препоръчително е да се уверим в политиката за връщане. Трябва да попитаме дали има такава опция, ако да - с колко дни разполагаме, за да го върнем. Да имаме право да си възстановим парите, или можем да сменим с друг продукт на същата стойност и т.н.