Чаят е любимата ни напитка, с която не само се сгряваме в студените дни, но и я приемаме като лекарство срещу настинки, грипове, безсъние и какво ли още не. Билковият чай наистина може да бъде лечебен, зеленият и черният ни събуждат и тонизират, а плодовите успешно заместват вредните напитки от магазина.

Кафето, чаят, абсорбирането на желязо и какво трябва да имаме предвид

Храните, с които да не пием кафе и чай

Не са добра комбинация

Независимо какъв чай предпочитаме да консумираме, важно е да знаем как правилно да го приготвяме. Дали е в пакетчета или насипен - отново е въпрос на личен избор. Но да го запарваме едва за минута-две се оказва грешка, която ни лишава от голяма част от ползи и вкусовите му свойства.

Що се отнася конкретно за билковите чайове, оптималното време за запарване е около 15 минути. То позволява богатите на антиоксиданти полифеноли да се разтворят напълно във водата и така да получим максимума от топлата напитка.

Снимка 561054

Източник: iStock

Този ефект може да не го усетим веднага, но със сигурност ще забележим, че цветът на чая е по-наситен, както и неговите вкус и аромат, когато времето за запарване е по-дълго. Освен това е добре чашата да бъде покрита през това време, за да може напитката да се задържи топла, предава MindBodyGreen.

Чаят, ежедневната му консумация и какво се случва с тялото ни

Ползите от пиенето на чай всеки ден

Кой точно да изберем

По-дългото време за запарване е задължително в случаите, когато си правим билков чай с цел да извлечем ползи за здравето, защото така ефектът наистина ще си струва. А ако крайният резултат се окаже прекалено силен за нашия вкус, следващият път просто може да сложим по-малко количество билки.