На всички ни се е случвало да се отпуснем след тежък ден с чаша алкохол в ръка, след което да се отправим към леглото за така необходимата почивка. И макар да смятаме, че питието ще ни отпусне и ще ни помогне да заспим, науката е на друго мнение и препоръката е по-скоро да избягваме тази комбинация.

Наистина ли хората ни се струват по-привлекателни, когато сме пили алкохол

Наистина ли хората ни се струват по-привлекателни, когато сме пили

Отговорът е научно доказан

Според ново изследване, чаша алкохол преди лягане може само да ни направи замаяни, дехидратирани и евентуално да ни донесе главоболие. Заблудени от седативния ефект на градусовите напитки, ще си легнем с идеята, че ще починем добре.

Но истината е, че учените наблюдават нарушенията в REM фазата на съня, която се характеризира с бързо движение на очите. Това е най-дълбоката от всички общо четири, през които преминаваме всяка нощ, и е най-важната за ефективното възстановяване на тялото и мозъка.

Снимка 644793

Източник: iStock

А когато си пийнем преди лягане, има голяма вероятност да се събудим през нощта, точно по време на REM фазата, с което да развалим пълноценната си почивка и на следващата сутрин да не се чувстваме достатъчно отпочинали.

Това събуждане се дължи на процеса на метаболизиране на алкохола, който нарушава съня. След като се абсорбира в кръвта от стомаха и тънките черва, той се преработва бавно през цялата нощ. Това води и до дехидратиране на организма, което също ни кара да се чувстваме уморени дори след достатъчно часове в леглото или пък да се събудим с главоболие, предава Daily Mail.

Снимка 644792

Източник: iStock

Други нежелани среднощни ефекти от консумацията на алкохол преди лягане са прекомерно потене, хъркане и често ходене по малка нужда. Редовната консумация на алкохол пък може да доведе до хронично безсъние, което води след себе си редица здравословни проблеми.

Кои храни да консумираме преди да пием алкохол

7 храни, задължителни преди да пием алкохол

Как да намалим нежеланите ефекти от пиенето

А още по-лошото е, че организмът ни свиква да очаква алкохол и да не може да заспи без него, въпреки че сънят след това е некачествен. И така лесно влизаме в омагьосан кръг, изходът от който е да станем въздържатели или поне да си оставим няколко часа между последното питие и лягането.