Вероятно сме чували съвета когато пием, да започнем от по-лек и след това да преминем на по-силен алкохол. Така ще си спестим махмурлука на следващия ден. Друга честа препоръка е никога да не смесваме питиетата и да се придържаме само към един вид цяла вечер.

Идеята да разберат дали тези битуващи твърдения за алкохолните напитки е истина, обедини немски изследователи и учени от Кеймбриджкия университет. След изчерпателни тестове те са установили, че прекаляването с което и да е питие и в каквато и да е последователност ще ни докара главоболия.

Снимка 405395

Източник: iStock

На една част от участниците в изследването са дали да пият първо бира после вино, а на друга - в обратната последователност. След това консумиралите алкохол остават под медицинско наблюдение цяла нощ, а на сутринта се анализират различните признаци на махмурлука и при двете групи.

В крайна сметка не са открити съществени разлики в състоянието на тези, които са пили първо бира, а после вино, в сравнение с другите, консумирали в обратен ред.

Затова учените заключват, че ключът е не в последователността, а в количеството на алкохолните напитки, пише Independent.

Кафето, алкохолът и връзката им с продължителността на живота

Как кафето и алкохолът удължават живота

Ключът е в честата, но умерена консумация

Вероятно ни се иска да поспорим с този извод, ако знаем от личен опит какво може да причини една бира след няколко уискита например. Но не бива да забравяме, че говорим за тестове, включващи само вино и бира. А единственият начин да избегнем махмурлука си остава умерената консумация на алкохол и познаването на собствените ни граници, които по-добре да не прекрачваме.