След мача между България и Англия на родна земя на 14 октомври, цяла Европа (а и не само) продължава да говори за проявите на расизъм от страна на родните фенове. Дори позорната загуба от английския отбор не успя да ни разочарова толкова, колкото черното петно върху запалянковците.

На фона на подадената оставка на шефа на БСФ и наложената глоба, от Българския футболен съюз подеха инициатива, с която да се опитат отново да обединят феновете на футбола, но с една по-различна кауза - футбол за всички.

Това е мотото, изписано на английски на новите "шалове на респекта", който БФС представи днес.

Снимка 452800

Източник: Scarf of respect

"Футболът често ни разделя - на държави, на отбори, на фенове на любими играчи. Но също ни дели и по раса, по пол и по религия. Ние вярваме, че над всичко това футболът трябва да ни обединява. Вярваме, че футболът е за всички нас. Затова и създадохме The Scarf of Respect - шал, вдъхновен от любовта към играта, която е равна за всички нас. Да заемем страна срещу расизма", пиша на сайта на инициативата.

Снимка 452802

Източник: Scarf of respect

The Scarf of Respect е решен в цветовете на българския трибагреник. На него виждаме и комбинация между черно и бяло, изобразяваща две ръце, които се ръкостискат, както и неутралното сиво. Надписът "Football for all" се вижда по един и същ начин както от едната, така и от другата страна на шала. 

Проектът, с който БФС определено успя да ни изненада, бе представен със специално заснета фотосесия на базата на националите в Бояна. На кадрите виждаме част от мъжкия отбор по футбол - като Ивелин Попов, Марселиньо и Божидар Краев, както и вратарката на женския национален отбор Виктория Димова. На снимките присъстват и футболисти от младежкия отбор.

Снимка 452801

Източник: Scarf of respect

Създаването на фенския шал е първата стъпка от плана на футболния съюз за борба с дискриминацията по стадионите. Цената му е 25 лева, а всички средства от продажби ще отидат за финансиране на инициативата.