Че електрическите коли са бъдещето, в това вече никой не се съмнява. В последните години все повече производители от бранша се преориентират към автомобили, задвижвани на ток. И те стават все по-бързи, по-красиви, по-спортни и по-луксозни.

Поредната марка, която не крие плановете си да ни изненада с електромобил от висок клас, е Bentley. За разлика от други, тя няма да заложи на SUV модел за дебюта си в новата сфера, а на спортно купе, което ще се отличава със "смел стил".

От екипа на компанията казват, че са на ниво експерименти с дизайна на колата, но знаят, че искат да е нещо невиждано досега, но междувременно да се запази и стилът на Bentley.

Снимка 474804

Източник: Facebook / Bentley Motors

Но електромобилите изискват различни пропорции от тези с двигател с вътрешно горене, което до известна степен е спирачка на фантазиите им. Както при повечето подобни модели, и тук батериите ще са разположени под купето, което вдига малко височината.

От компанията разчитат на факта, че до няколко години производството на батерии за електромобилите ще се развие, а размерите им ще намалеят - за сметка на по-големия заряд и по-дългия пробег с едно зареждане. Плановете им са да осигурят около и над 500 километра без необходимост от включване в тока.

Друга много важна характеристика на първото електрическо Bentley е неговата аеродинамика. Марката не е специализирана в производството на спорни автомобили, затова ще потърси компания, с която да работи в сътрудничество.

Снимка 474805

Източник: Facebook / Road Lighting

В това, че луксозният бранд ни готви приятна изненада, ни убеди преди няколко месеца и прототипът EXP 100 GT. Той няма да влезе в серийно производство, но пък доказа, че Bentley могат да създадат електромобил с 1340 конски сили и 1491 Nm въртящ момент.

Очаква се първият EV модел на Bentley да направи своята премиера през 2025 г. А преди това марката ще ни предложи хибридни версии на всички свои модели, които се произвеждат до този момент, пише Carscoops.

Citroen, Ami One Concept и ще можем ли да караме EV кола за 20 евро на месец

Citroen пуска EV модели за 20 евро на месец

Доста симпатично предложение

"100 години се стремихме да правим все по-големи и по-мощни двигатели. В следващите 10 ще се опитаме те да изчезнат", казва изпълнителният директор на марката, част от Volkswagen Group.