Блестящите бели зъби отдавна са се наложили като стандарт за красота. И това е нещо дотолкова вкоренено в съвременното общество, че влияе дори на начина, по който възприемаме хората около себе си. По-белите и поддържани зъби се свързват дори със по-висок социален статус и професионален успех.

Здрави зъби, бели зъби и няколко трика, с които да поддържаме по-хубава усмивка

Как да имаме по-здрави и по-бели зъби

Няколко прости трика, с които да поддържаме сияйна усмивка

Съвсем разбираемо е тогава защо много хора да се стремят към по-бяла усмивка. Има обаче едно важно нещо, което е добре да знаем - има ограничение за това колко можете да избелим зъбите си и е нещо строго индивидуално. А причината е проста - цветът на зъбите ни е генетично определен, подобно на цвета на косата или очите.

Зъбите са изградени от три слоя: нерв, дентин (който е с жълт цвят) и емайл. Тези компоненти се управляват от нашата генетика и влияят на цвета на зъбите. Според специалистите, хората, които имат по-дебел емайл и по-светъл дентин, съответно имат и естествено по-светли зъби. При по-тънък емайл жълтият дентин просто прозира. Затова и притежателите на бели зъби, в случай на оцветяване, могат в по-лесно да възстановят първоначалната белота, в сравнение с останалите.

Снимка 611015

Източник: iStock

Оказва се и, че приемът на кафе, черен чай или кисела храна оказва съвсем малко влияние за оцветяването на зъбите. Същинската причина е вътрешното оцветяване и лошата новина в случая е, че то често е извън контрола на специалистите по дентална медицина.

Всъщност, противно на общоприетото схващане, професионалните избелващи услуги действително не водят до по-голяма белота на зъбите. Те просто премахват петната, натрупани с времето. Тези петна често са резултат от тютюнопушене, определени храна и напитки, както и на липса на качествена орална хигиена.

И дори и зъбите ни да изглеждат изключително ярки в края на професионално лечение, това не е нещо, което ще трае вечно. Защото избелването всъщност представлява използване на специален гел, който се свързва с петната, оксилява ги и ги премахва. И когато се върнем към обичайните си навиците, ще се върнем и към първоначалния, по-тъмен цвят на зъбите.

Снимка 611014

Източник: iStock

А ако пък зъбите ни никога не са били супер бели по рождение, никакви скъпи услуги за избелване няма да го направи ослепителни.

Ежедневните навици са от ключово значение за здравето и белотата на нашите зъби. Дори когато мислим, че правим нещо полезно за тях, всъщност може наистина да им вредим. Така например някои пасти могат да имат обратен ефект от желания, каквито са пастите с активен въглен. Причината е, че те са твърде абразивни и могат да да доведе до изтъняване на емайла, което ще направи зъбите да изглеждат по-тъмни заради прозиращия дентин.

Храненето също е от значение - храните, богати на минерали, могат да помогнат за повече блясък и белота, уточняват от Аllure.

Водата за уста, флуоридът, кога и защо е най-добре да се изплакваме с течността

Правилното време да използваме вода за уста

Вероятно го правим грешно

Изводът на специалистите е, че най-доброто, което може да направим за нашите зъби е просто да се грижим добре за тях и да не се стремим към наложени модели за красота. В крайна сметка няма нищо чак толкова страшно, ако останем с не дотолкова съвършено бели зъби. А и цветът обикновено не е показател за цялостното здраве и хигиена.