Често за все още нероденото бебе се мисли като за същество, което няма никакви способности и се ражда като "бял лист хартия". Истината е, че това изобщо не е вярно. Нероденото бебе вече е изключително сложно човешко същество, което се учи и на базата на наученото се подготвя за бъдещия свят.

Снимка 359831

Източник: iStock

Докато бебето е в утробата, до него достигат вкусовете на храните, които майка му яде. През последните три месеца от бременността бебето вече има добре оформени вкусови и обонятелни органи и поглъщайки от околоплодната течност, то усеща с какво се храни мама.

По-късно през живота му, когато се роди и започне да се храни с твърда храна, то изразява ясни предпочитания към храните, които са преобладавали в менюто на бременната му майка.

По вида, разнообразието и количеството на храната, която майката приема, нероденото бебе се ориентира и за това дали в света, в който ще се роди, има изобилие или трябва да се подготви за глад.

Снимка 384102

Източник: iStock

Установено е, че бебетата, които са били в утробите на своите майки по време на тежък глад през Втората световна война, по-късно са страдали от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и други заболявания, тъй като организмът им е бил приспособен за глад и нормалното хранене по-късно се е отразило като тежко преяждане на тези хора.

По време на развитието си в корема на майката, бебето чува всички звуци и гласове отдалечено и неясно, но гласът на майката резонира вътре в тялото ѝ и бебето се научава да го разпознава още по това време. Освен това, то разпознава и характеристиките на самия език и също може да го разграничи и други.

Мръсният въздух, плацентата и как уврежда неродените бебета

Мръсният въздух уврежда и неродените бебета

Какви са последствията

Установено е, че това повлиява дори начина, по който бебетата плачат в зависимост от майчиния език - за изненада, в Германия бебетата плачат различно от тези във Франция. И това е така, защото плачът е насочен към майката и бебето се опитва да "говори" на нейния език.