Barotetue SLON се ражда случайно и спонтанно: Калин Борисов - бивш финансист и настоящ собственик на черноморския бар Dirty Gradinа, обсъжда с приятел дали да не отвори заведение в Банско. Приятелят обръща вниманието на Калин към София, където точно по това време бившият Black Label се предлага на търг.

Калин отдавна иска да направи заведение в столицата, което да прилича на любимите му декадентски клубове в Париж. А мястото в Централния военен клуб има всичко, което би му свършило работа - специфичен стил, високи тавани и много простор. Затова и пасва идеално на представите му за мечтания бар.

От речено до сторено

Заедно с партньора си Иван Ангрелов се залавят да направят клуб с неангажиращ луксозен (но без да е натрапчив, дизайн), повлиян от стила ар деко. Такъв, който да напомня и за 20-те и 30-те години на миналия век. Задачата поверяват на Kukadesign studio в лицето на Мариана Кадинова и Ева Куртева, които изцяло преобразяват бившия Black Label.

Естествено, не всичко върви по вода. "Когато осъществяваш проект в една от най-старите сгради в София, без грам скица или чертеж на въпросната сграда, нещата няма как да минат гладко", разказва Калин. Но сега удовлетворението от крайния резултат изцяло е заличило предхождащите го негативни емоции.

Снимка 452939

Източник: Baroteque SLON / Фотография Георги Шопов

Бар за слонове, бар за лебеди

Освен впечатляващ интериор, барът несъмнено има и доста необичайно име. За да разберем откъде идва Baroteque SLON, трябва да се вгледаме в логото. То е дело е на Константин Диамандиев (Logowski), който измисля и името SLON.

Също както логото е комбинация от две животни (слон и лебед), така и Baroteque е заигравка с две думи - бар и дискотека. Защото такава е и целта на заведението - неусетно да ни пренесе от баровото към клубното изживяване.

Когато барът се направи на клуб

Барът разполага с около 120 седящи места, максималният му капацитет е 230-240 човека. Отваря всеки ден в 17 ч., за да посрещне първите клиенти след края на работния им ден. По това време на деня Baroteque SLON е като "оазис на спокойствието от глъчката на улицата".

Снимка 452937

Източник: Baroteque SLON / Фотография Георги Шопов

Около 20 ч. става перфектното място за срещи с приятели за лека вечеря и няколко питиета. Затова от заведението се стараят да развиват и кухня с бар храна. През седмицата (понеделник - сряда) работят до към 1 ч. през нощта.

От четвъртък до събота се включват диджеите резиденти Александър Савов и Stephane Love. Това е и моментът, в който те превръщат бара в клуб. Това е и времето за "весело и лежерно парти", което продължава до 3-4 ч. сутринта.

Снимка 452940

Източник: Baroteque SLON / Фотография Георги Шопов

Именно музиката, според Калин, е и една от най-отличителните черти на SLON от останалите столични заведения. И тя е повлияна от водещите в момента парижки барове. Микс е от хаус (най-леката му форма), поп (най-танцувалния му вариант), ню диско, фънк, соул и ар ен би.

Един Гетсби, моля

Последният щрих от общата картинка Baroteque Slon са напитките. Коктейлното меню е дело на главният барман Стефан Христосков. Темата, на която той се спира, е "Великият Гетсби".

Снимка 452934

Източник: Baroteque SLON / Фотография Георги Шопов

Казано с други думи, тук ни чакат 20-те години на миналия век. Но зората на коктейлната култура Baroteque SLON взимат старите класики само за да им направят своята модерна интерпретация. Много от коктейлите си кръщават и на персонажи от филми - The Great Gatsby, Daisy, Madame Baker, Carraway и други.

Снимка 452935

Източник: Baroteque SLON / Фотография Георги Шопов

Що се отнася до публиката на Baroteque SLON, Калин я определя като интелигентни хора, търсещи малко по-софистицирано забавление. "Хора които държат на качество, ценят свободното си време и показват уважение към бара, също както той уважава тях."

Благодарим, още едно от същото...

Baroteque SLON e на бул. "Цар Освободител" 7