Въпреки че хората с аутизъм обикновено не са агресивни, много от тях периодично и спонтанно получават гневни изблици, които дори семействата им трудно могат да предвидят или предотвратят.

Аутистите трупат стрес и напрежение, също като хората без аутизъм, но в някакъв момент това натрупване може да се прояви в агресивно и гневно поведение, за което най-често няма видима и пряка причина.

Професор Матю Гудуин от университета в Бостън, САЩ, е създал малка джаджа, която има потенциала да направи живота на хората с аутизъм и семействата им доста по-лесен и спокоен.

Снимка 439668

Източник: iStock

Устройството може да предвижда гневните изблици с акуратност от 84% цяла минута преди те да се проявят, давайки възможност на околните да успокоят емоциите на човек с аутизъм и дори да му помогнат да овладее яростта си, още преди тя да е факт.

Джаджата се прикачва директно към тялото и постоянно следи пулса, потенето, температурата на кожата и движението на ръцете.

Нужно е човек да прекара 87 часа с джаджата, за да може тя да "свикне" и да заучи индивидуалните му показатели.

Снимка 439669

Източник: iStock

Устройството все още е в тестов период, но от Бостън съобщават, че в момента работят по това да увеличат периода на предизвестие от една до няколко минути.

Очаква се акуратността й също да бъде подобрена от сегашните 84%, въпреки че при първоначалните тестове семействата, в които има дете или възрастен с аутизъм, твърдят, че дори 60% акуратност биха внесли огромна доза спокойствие в ежедневието на цялото домакинство.