От години средиземноморската диета се счита за най-лесния, ефективен и вкусен начин да поддържаме форма, да бъдем по-млади, енергични, здрави и красиви. Но напоследък все по-често се говори и за една друга диета с редица ползи - атлантическата.

Семейство Мелис и рецептата им за дълголетие

Какво яде най-дълголетното семейство на света

Вкусно и полезно

Това е традиционният начин на хранене в Северозападна Испания и Северна Португалия, познат още като северозападна европейска традиционна атлантическа диета. Според различни изследвания, последните от които публикувано наскоро в журнала JAMA Network Open, тази диета се свързва с редица ползи за сърдечно-съдовата система и намаляване на риска от преждевременна смърт вследствие на онкологични или друг тип заболявания. И това е доказано с данни за над 36 хиляди души. 

Освен това научните доказателства сочат, че храненето по принципите на атлантическата диета намалява проявите на метаболитния синдром - състояние, което комбинира високо кръвно налягане, висока кръвна захар и триглицериди, както и повишено количество мазнини в областта на корема. А то може да се превърне в предпоставка за отключване на различни сърдечно-съдови проблеми и диабет, както и за инсулти и инфаркти - една от честите причини за преждевременна смърт.

Снимка 593102

Източник: iStock

В основата на атлантическата диета са храни, които се срещат традиционно в тази част на Европа. Но тя може да бъде също толкова ефективна, дори и да живеем на друго място по света - стига да сме достатъчно стриктни в спазването й. Акцентът е върху консумацията на растителни продукти, но не само.

В менюто се включва прясна риба, предимно треска. Позволява се червеното месо, млечните продукти, бобовите култури, свежите зеленчуци. Характерни са зеленчуковите супи, най-вече тези с картофи. Хлябът е пълнозърнест, а виното е разрешено, но в разумни дози.

Приемът на по-големи количества риба, бобови и зеленчуци нееднократно е свързван с намаляване на стойностите на с-реактивен протеин - показател за възпалителни процеси в организма, които са в основата на редица заболявания и дегенеративни процеси.

Снимка 655062

Източник: iStock

Освен това с този тип хранене намаляваме нивата на триглицеридите, които са пряко свързани с холестерола, както и стойностите на кръвното налягане. За максимум ползи от тази диета обаче трябва да сведем до минимум количеството червено месо и картофи, защото те имат обратния на търсения от нас ефект. 

За сравнение при средиземноморската диета има много повече плодове и зеленчуци, ядки и семена и употреба почти навсякъде на екстра върджин маслиново масло. При нея червеното месо е по-скоро изключение, за разлика от всички източници на омега-3 мастни киселини като мазните риби. Яйцата и млечните продукти също са в по-малки количества.

Това прави атлантическата диета един доста по-либерален избор, ако не искаме да се лишаваме от много, но междувременно искаме да се грижим за здравето си. И при нея се обръща внимание не само на това какво ядем, но и как, пояснява CNN.

Кето диета, сърдечно-съдови заболявания и как нисковъглехидратната диета може да бъде опасна

Колко опасна може да бъде кето диетата

Според ново проучване

Препоръчва се домашно приготвената храна, а храненето е социален акт, повод за комуникация и създаване на положителни емоции. Да се храним бавно, осъзнато, да се наслаждаваме на храната и всяко ядене да продължава поне 20 минути. Колкото и да ни е трудно това в забързаното ежедневие, създаването на този навик със сигурност ще помогне да подобрим връзката си с храната, а оттам и да увеличим ползите от нейната консумация. Така атлантическата диета ще е още по-ефективна.