Пътуванията в космоса за обикновените хора, а не само за астронавти, съвсем скоро може да се превърне от фантастика в реалност. Дали обаче хората са готови за такава стъпка и дават ли сметка за последиците от подобна авантюра?

Уилиям Шатнър, Blue Origin и защо полетът на актьора до Космоса бе отложен

Защо отложиха полета на Уилиям Шатнър до Космоса

Ще има ли нов рекорд

Ново изследване показва, че липсата на гравитация има сериозен ефект върху костите.

То доказва, че астронавтите губят костна плътност, която на при земни условия се е формирала в продължение на десетилетия. При завръщането си голяма част от тях не могат да я възстановят в рамките на поне година.

Снимка 558863

Източник: iStock

Проучването на д-р Стивън Бойд от Университета в Калгари и института McCaig Institute for Bone and Joint Health потвърждава предишните открития, че астронавтите губят между 1 % и 2 % костна плътност за всеки месец, прекаран в космоса.

То е направено с помощта на 17 астронавти от Международната космическа станция, на които са били изследвани китките и глезените преди, по време на и след завръщането от мисията им на МКС.

Снимка 579727

Източник: iStock

Учените установили, че плътността на големия пищял на девет от астронавтите не се е възстановила напълно година след завръщането на Земята. Освен това им "липсвала" около десетилетие костна плътност.

Космонавтите, които са прекарали най-много време на борда на МКС - от четири до седем месеца, се възстановявали най-бавно. Д-р Бойд коментира пред Guardian, че това е сериозен проблем пред бъдещите мисии до Марс, когато може да се наложи астронавтите да изкарат години далеч от Земята.