Динозаврите са изчезнали заради паднал астероид, предизвикал масова смърт. Това всички сме го чували. Но има и една друга теория, според която именно паднал астероид е първопричината за зараждането на живота на Земята.

Voyager Station, новият хотел в Космоса и как ще изглежда той

Още един хотел ще лети в Космоса

Ще заприлича ли орбита на Земята на курортен комплекс

Тези небесни тела ще се окажат нещо много повече от огромни скални късове, които се движат из Вселената. Учени от Royal Holloway University of London се похвалиха с първото по рода си откритие - вода и органични вещества на повърхността на астероид.

До него те стигат след обширен анализ на малка отломка от астероида Итокава, който Японската агенция за аерокосмически изследвания връща на земята през 2010г. Доказано е, че веществата и водата произхождат от самото небесно тяло, а не са се озовали върху него в резултат на сблъсък с друго.

Снимка 521526

Източник: iStock

Учените смятат това са революционно откритие, което може да "пренапише историята на живота на нашата планета". Въпреки че органичното вещество не означава конкретно форма на живот, то е индикация, че астероидът носи същите суровини, осигурили основата за произхода на живот на нашата планета.

Според изследователите, водата и органичните материали са се натрупвали бавно на Итокава, в продължение на милиарди години, точно както Земята. В миналото астероидът е преминал през екстремно нагряване, дехидратация и разрушаване поради някакъв вид катастрофално въздействие. Въпреки това, той успява да се възстанови и се рехидратира с вода, идваща от други, богати на въглерод метеорити.

Снимка 521528

Източник: iStock

Откритието си за Итокава учените твърдят, че важи за всички астероиди от тип S. Те са каменисти и може да не съдържат толкова голямо изобилие от богат на въглерод материал, колкото въглеродните астероиди, но тяхната химия и водно съдържание са се развили по подобен на нашата планета начин, предава Daily Mail.

NASA, новите мисии до Слънцето и опасното време в Космоса

Опасното време в Космоса, което застрашава и нашата планета

Кой е големият ни враг

И теорията е, че ако и на други места във Вселената е имало подобни благоприятни условия, както на ранната Земя, и на тях астероидите със своите сурови съставки е можело да предизвикат възникване на живот. Така се опровергава и мнението, че въглеродните астероиди са единствените, способни на подобни чудеса.