При Apple всичко е черно и бяло - или сме верни фенове на марката и чакаме с нетърпение всеки нов продукт, за да заменим стария, който имаме, или категорично заявяваме, че няма да си дадем парите за техен смартфон или лаптоп например, но някак и сами не сме сигурни защо точно.

Защо Apple забрани на служителите си да ползват ChatGPT

Защо Apple забранява ChatGPT

Но пък пуска приложение в App Store

Няма спор - продуктите на Apple са иновативни и синоним на високо качество, което издържа дълго. А гладът на потребителите им за нови и нови технологии понякога ги оставя разочаровани, че поредният iPhone не е чак толкова различен от предишния. С последния продукт, който представи тази седмица обаче, компанията сякаш успя да надскочи очакванията на всички.

На 5 юни всички спекулации около очилата за AR/VR бяха заменени от суровите технологични факти за тях. И докато някои гледат и цъкат с уста за цената на продукта - 3499 долара, други вече твърдят, че именно той ще промени играта в технологичния свят. Защото, както каза Тим Кук, не сме виждали нищо подобно досега.

Важно е да отбележим, че това е първият толкова голям и значим хардуерен продукт, който Apple представя от близо десетилетие. И това ни навежда на мисълта, че върху него е работено доста дълго и усърдно, за да може "безпроблемно да съчетава реалния и виртуалния свят", както заяви изпълнителният директор на компанията на представянето.

Дори на пръв поглед очилата на Apple не приличат толкова на останалите за виртуална реалност на пазара, а по-скоро на очила за ски - пет точки за дизайна. Под страничната лента за захващане са разположени вградените говорители.

Сензорите и камерите пък са под стъклото. Има и вентилационен отвор, който да извежда топлината от процесора на джаджата. A дисплеят мига леко като предупреждение, когато сме си сложили очилата и не виждаме какво се случва в действителност около нас.

Тогава попадаме в нов свят на т.нар. Augmented Reality, известна като добавена, разширена или смесена реалност, както поясняват от компанията. Характерното за нея е наслагването на виртуални обекти в реалния свят, който ни заобикаля. И така се създава една смес между реалност и виртуалност. Например гледайки стените в хола, пред очите ни се изобразяват уеб страници с продукти, към които имаме интерес.

А екранът на телефона ни е винаги пред нас, независимо къде се намираме и какво правим. Целта е Vision Pro да разшири значително технологичните възможности, с които разполагаме ежедневно, и така да се превърне в неизменна част от живота ни - точно както Apple Watch например. Това е и друга разлика с останалите очила за виртуална реалност, които се използват предимно за игри.

С очилата на Apple правим всичко, което и със своя iPhone, че и много повече - използваме различни приложения, като ги подреждаме и мащабираме спрямо нуждите си; гледаме филми и видеа сякаш сме с кино салона; заснемаме 3D и панорамни снимки и клипове; провеждаме видеоразговори на съвсем ново ниво. Или както го каза Тим Кук - позволяват ни да виждаме, чуваме и да взаимодействаме с цифрово съдържание сякаш то е в нашето физическо пространство.

Но най-големия въпрос е как точно управляваме тези очила. Това става чрез различни комбинации от жестове с ръце, движение на очи и гласови команди - например събираме два пръста заедно, за да изберем нещо на екрана, а с плъзгането им нагоре или надолу превъртаме съдържанието. Признаваме си, че ни звучи малко сложно и със сигурност си трябва време за адаптация.

Тепърва има да научаваме подробности и за софтуера Vision OS, и за потребителския интерфейс, с които ще работят AR/VR очилата. И тази информация също със сигурност ще повлияе на решението на мнозина дали да си ги закупят. Ако преди това цената не ги е отказала, разбира се.

Напоследък пазарът на очила за виртуална и добавена реалност не е никак цветущ, въпреки опитите за неговото съживяване, които направиха наскоро Meta и Lenovo. Vision Pro се очаква да излязат в продажба в началото на 2024 г., първоначално само в САЩ и в доста ограничени бройки.

Всичко, което знаем за представянето на AR/VR очилата на Apple през юни

Apple са готови да променят всичко през юни

На цената на три смартфона

Вероятно Apple също имат резерви за успеха на нетрадиционния продукт. Все пак това е и негова първа версия, която изисква тепърва да се оправят някои несъвършенства - като отделната батерия с размер на iPhone, която издържа едва два часа в режим на работа, пише BBC.