Apple Pay се слави като една от най-сигурните и същевременно улеснени системи за разплащане в света. След дълго чакане е вече достъпна и в България. 

И макар Apple Pay да съществува като услуга от вече пет години, тя е съвсем нова за нашите ширини. Затова и е добре да разгледаме как точно функционира и с какво грабва вниманието и доверието на хората, които я използват в ежедневието си.

Как работи

Снимка 451422

Източник: Apple

Apple Pay е част от Apple Wallet - приложението, което служи като дигитален портфейл. В него се събират не само карти за плащания, но и информация за хотелски резервации, бордни карти за полети и други.

След като сме добавили банковата си карта към Apple Wallet, физически вече няма нужда да я вадим от портфейла в магазина - можем да платим директно чрез мобилното ни устройство.

Плащанията се извършват като приближим смартфона или Apple Watch часовника си към ПОС терминал, който приема безконтактни карти.

Снимка 451425

Източник: Apple

Единственото, което трябва да направим, е да допрем пръста си до хоум бутона - ако телефонът ни работи с Touch ID, или да погледнем към него - ако сме с по-нов модел iPhone, разполагащ с Face ID.

По също толкова лесен и бърз начин можем да правим плащания в уебсайтове и приложения, които приемат Apple Pay като разплащателен метод. Бонусът тук е, че не се налага да въвеждаме адрес за доставка или данни за картата, защото Apple Pay го прави вместо нас.

Услугата позволява и да изпращаме пари към приятели или роднини, които също ползват системата, без да се налага да попълваме IBAN, ЕГН или други детайли.

Как да добавим карта към Apple Wallet

За да добавим карта към Apple Wallet, имаме два варианта - или през приложението, което Apple традиционно оставят на десктопа на телефоните си, или чрез Settings>Wallet & Apple Pay.

Преди да завършим процеса, системата ще поиска да снимаме картата си, след което най-вероятно ще поиска и оторизация от банката, на която тя принадлежи.

У нас Fibank (Първа инвестиционна банка) се превърна и в първата, която предлага Apple Pay с дебитни и кредитни карти на Mastercard. Тъй като банката има ясно изградена политика по отношение на тази услуга, добавянето на карта е максимално бърз и безпроблемен. Клиентите, които желаят да ползват услугата, могат да регистрират Mastercard картите си по оказания по-горе начин или чрез мобилното приложение My Fibank.

Какво се случва с данните ни

Едно от най-големите преимущества на Apple Pay безспорно е сигурността.

Снимка 451426

Източник: Apple

След като сканираме дадена карта с камерата на iPhone, тя се съхранява в Wallet под формата на уникален криптиран код, който се пази в специален чип в самото устройство. В нито един момент номерът на картата не достига iCloud или други сървъри на Apple.

От компанията не могат дори да проследят транзакциите ни, защото всяка от тях е обозначена с уникален динамичен код.

Кои устройства поддържат Apple Pay

Услугата е достъпна за всички собственици на iPhone SE и всички следващи модели iPhone, iPad Pro, iPad пето поколение, iPad Air 2, iPad Mini 3 и Apple Watch.

Снимка 451427

Източник: Apple

Всички Mac компютри след 2012 г. също поддържат Apple Pay през Safari. При по-новите MacBook Pro оторизацията на плащането се случва чрез Touch ID сензора.