Феновете на Apple със сигурност помнят скандала с батериите на iPhone, който се разрази през 2016 г. и вкара компанията от Купертино в обяснителен и извинителен режим. 

Apple, Batterygate и извънсъдебното споразумение заради забавените iPhone-и

113 милиона долара за бавни iPhone-и

Поредна глоба за технологичния гигант

Проблемът тогава бе, че Apple изкуствено забавяше процесорите на някои тогавашни модели iPhone, като така ефективно принуждаваше мнозина да сменят телефона си с по-нов. 

Впоследствие се оказа, че това забавяне е било съвсем преднамерено, но целта не е била да се увеличат продажбите, а да се намери решение за по-слабите батерии в iPhonе, които направо изключваха при стартиране на по-тежки за процесора приложения. 

Снимка 500906

Източник: Apple

Apple се извини, загуби делото по въпроса и намали цената за подмяна на батериите с над 60%, но сега изглежда, че същите проблеми се възраждат. 

Наскоро Организацията за защита на потребителите в Испания разпространи официално писмо, изпратено до Apple, в което обвинява компанията, че последните ъпдейти на iOS отново забавят работата на някои от последните модели iPhone. 

Назованите модели са iPhone 8, iPhone XS, iPhone 11 и iPhone 12, а конкретните проблемни ъпдейти са iOS 14.5, 14.5.1 и 14.6. 

Снимка 522172

Източник: iStock

Според испанската организация новият софтуер “драстично намаля скоростта на процесора” и живота на батерията, но не се споменават конкретни числа или проценти.

Не се знае и дали проблемът ще продължи да е налице при следващи ъпдейти и дали ще бъде решен с излизането на iOS 15 тази есен. 

Apple, iOS 15, промените в операционната система и кои модели iPhone ще могат да я свалят

Кои модели iPhone ще получат ъпдейт до iOS 15

Какво да очакваме от операционната система

От Apple засега не са коментирали проблема, но ако не го направят, е много възможно да бъде заведено ново дело.