Apple бе сред малкото компании, които на пръв поглед успяха да преминат през COVID кризата, отзвука от войната в Украйна и повишената инфлация със сравнително добри резултати. 

Apple, рекордните продажби в началото на 2022 г. и с какво компютрите на компанията изпревариха конкуренцията

С какво компютрите на Apple изпреварват конкуренцията през 2022 г.

Компанията с рекордни резултати за първото тримесечие

Краят на 2022 г. обаче е бил доста слаб за бизнеса на компанията, показват наскоро обявените финансови резултати за последното тримесечие на годината. 

Компанията от Купертино регистрира най-големия спад в приходите си от 2016 г. насам и първото понижение в приходите си от 2019 г. насам. 

Снимка 592579

Източник: Apple

За периода октомври-декември Apple е регистрирала приходи от 117.2 млрд. долара и печалба от 30 млрд., което е с около пет процента по-малко спрямо същия период миналата година. 

Последното тримесечие обикновено е силен период за компанията, тъй като това са месеците, в които обикновено всички искат да се доберат до излезлите през септември или октомври нови модели iPhone. 

Коледният шопинг и засиленото пазаруване около черните петъци също не са помогнали на Apple през 2022 г. 

Снимка 584533

Източник: iStock

Според Тим Кук, СЕО-то на Apple, причините за разочароващите резултати са влошената икономическа обстановка, високата цена на долара, както и трудностите в производството в китайските фабрики заради COVID. 

Единствената категория продукти, която се е разминала без спад, е тази на таблетите. 

Counterpoint Research, Apple, Samsung и какви са резултатите от продажбите на телефони през третата четвърт на 2022 г.

По-скъпи или по-евтини смартфони купувахме през 2022 г.

Как става това

Именно iPad и услугите на компанията са двете звена, които се очаква да останат стабилни през настоящата година, като прогнозите са, че първото тримесечие на 2023 г. няма да е много по-добро от последното на 2022 г.