Всеки път, когато бактерии и вируси навлязат в тялото ни, нашата имунна система реагира, за да ни защити. Тази реакция е известна като възпаление. Тя се появява и когато претоварваме сухожилията и мускулите, и е характерна за заболявания, сред които е ревматоидният артрит.

Кафе, яйце и какво представлява необичайният метод за филтриране на скандинавците

Защо скандинавците са правили кафето си с яйце

И то директно с черупката

За кафените зърна пък знаем, че са пълни с антиоксиданти, които са ни необходими. Именно те помагат за намаляване на оксидативния стрес в тялото ни, който иначе води до възпаление.

Екипът от университета в Копенхаген решава да проучи противовъзпалителния ефект от комбинирането на полифеноли (естествено срещащи се антиоксиданти) с протеини. За целта върху имунни клетки е приложено изкуствено възпаление.

Снимка 605338

Източник: iStock

Това, което учените установяват, е, че имунните клетки, третирани с комбинацията от полифеноли и аминокиселини, са два пъти по-ефективни в борбата с възпалението.

Bulletproof, Дейв Аспрей, Тибет, як, масло и как се приготвя най-калоричното кафе

Кое е най-калоричното кафе

И може ли да замести закуската ни

За нас, хората, това означава, че да добавяме мляко в кафето си може всъщност да се окаже дори полезно. Това е така, тъй като комбинацията от протеина в млякото и антиоксидантите в кафето правят имунните клетки два пъти по-ефективни в борбата с възпалението, пише The Independent.