От плодова салата през смутита или дори пица, всеки е опитвал екзотичния плод, чиято родина е Южна Африка.

Ананасът и как малайзийски учени разработиха метод да правят дронове от листата му

Невероятният втори живот на листата на ананаса

От нищо - нещо (не буквално, разбира се)

Ананасът е богат на редица важни хранителни вещества, особено на витамин С. Само с една чаена чаша от тропческия плод получаваме 79 милиграма от ценния витамин, което е 88% от нужната ни за деня доза.

Не му липсват антиоксиданти и други съединения, които винаги ще ни ударят по едно рамо в борбата ни с куп възпаления. Както и в опитите ни да засилим имунитета, да подобрим храносмилането и да се възстановим по-бързо след операция.

Снимка 541039

Източник: iStock

Доказано е още, че при децата, които консумират ананас всеки ден, рискът от вирусни и бактериални инфекции и доста по-малък.

Освен това, тялото ни разчита на витамин С в изграждането на колагена, който има грижата за здравия и свеж вид на кожата ни. И не на последно място - този витамин улеснява усвояването на желязото, което пък е изключително важно за жените, които най-често страдат от недостига му.

Снимка 541038

Източник: iStock

Ананасът също така е богат на засищащи фибри и протеини като бромелаин, който също намалява възпаленията. Той представлява храносмилателен ензим, заради който плодът се използва в народната медицина от векове.

Как да нарежем ананaс като хавайци

Как да нарежем ананaс като хавайци

Лесен, но ефектен начин да сервираме тропическия плод

Бромелаинът е прочут и със своите "противовъзпалителни, антитромботични и фибринолитични ефекти", цитират резултатите от друго изследване от Real Simple. Освен това помага за по-бързото заздравяване на рани, подобрява кръвообращението и е сериозен съюзник в борбата с рака.