Повечето европейски столици си заслужава да се видят в дните преди Коледа, защото са богато украсени и ни създават празнично настроение. Но Амстердам е по-различен случай, защото освен коледната украса, тук има и на едно по-нестандартно светлинно шоу.

За осма поредна година в холандската столица се провежда Фестивалът на светлините. От 28 ноември до 19 януари на различни места в града са поставени светлинни инсталации, обединени от конкретна тема.

Общият им брой е 20, разделени в пет маршрута, като представят творчеството на десетки международни артисти и тяхното виждане на тема "Разрушение" - климатични промени, национална история, технологии и други въпроси, които изискват вниманието ни.

Снимка 457231

Източник: Facebook / Amsterdam Light Festival

Събитието не само привлича туристи, но и променя облика на града, който в този период от годината е обхванат от тъмнина през 16 часа от денонощието.

Снимка 457232

Източник: Facebook / Amsterdam Light Festival

Обикалянето на инсталациите е най-лесно чрез специално приложение, което ни показва тяхното местоположение, както и повече информация.

Снимка 457234

Източник: Facebook / Amsterdam Light Festival

Част от светещите фигури са разпръснати във водата по каналите на Амстердам. Затова и за да ги обиколим, се нуждаем от разходка с лодка, което прави преживяването още по-вълнуващо.