Узбекистан работи усилено, за да привлече посетители в страната, откакто Ислам Каримов, автократичният президент на страната, почива през 2016 г. Появата на високоскоростен влак, безвизовото влизане и добавянето на много обекти в страната в списъйа на ЮНЕСКО за световно наследство накараха много туристи да се стичат в страната по всяко време от годината. А сега петролният милиардер Равшан Убайдулаев се надява да ни убеди да отидем там и през зимата на ски.

Trojena, Neom, Саудитска Арабия и плановете на страната за създаване на ски курорт

В какво Саудитска Арабия ще инвестира милиони

Плановете на държавата за създаване на ски курорт на открито

Amirsoy е първият и единствен ски курорт в Узбекистан, който по нищо да не отстъпва на западноевропейските. Тази необикновена дестинация е плод на въображението на един милиардер, който е харчи милиони долари, за да я реализира. Тук картата за лифт обаче струва около 10 долара, хеликоптери ни очакват, за да мо качат в планините и най-важното от всичко е, че снегът е с уникално качество: лек, пухкав и сух до кости.

Над 100 милиона долара струва на Равшан Убайдулаев да превърне недокоснат, почти непроницаем участък от този диапазон в ски курорт по западен стандарт за малко по-малко от две години. "Нямаше път, нямаше вода, нямаше електричество - нищо", казва Убайдулаев. Днес обаче има пет поддържани писти с прекрасни лифтове, влекове и луксозно изглеждащо ски селище с места за настаняване и места за хранене.

Всичко това, според него, заради решение, което някога взима, за да потуши страха си от височини - като кара ски. След успешна поредица от пътувания до руските курорти, построени за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., той осъзнава, че Узбекистан не може да се похвали с достойни ски дестинации. Така Убайдулаев започва да мисли какво може да направи. Това се случва през 2017 г.

Сега през първия си сезон Amirsoy посреща до 6000 посетители на ден. Повечето от тях дори не са скриори, а туристи, дошли заради завладяващите гледки или да се разходят с моторни шейни. Наистина ски културата в Узбекистан не съществува. Но Убайдулаев се обзалага, че след като хората видят Amirsoy, те ще се върнат с желание да се научат да карат ски.

Юнгхолц - австрийското ски село, заклещено в грешната нация

Aвстрийското ски село, заклещено в грешната нация

Юнгхолц, за когото малцина са чували

А всички туристи, които идват от целия свят, трябва да знаят, че пистите и гледките по нищо не отстъпват на тези в Европа. Фактът, че достъпът до тях е толкова евтин - около 10 долара на ден, прави Amirsoy в Узбекистан една наистина интригуваща ски дестинация. Струва си да я проверим още следващата година.