Подобно на саке, амазакe е азиатска напитка, която се приготвя от ориз. Разликата е, че не съдържа алкохол. Комбиницията от ориз и нишковидните гъби Aspergillus oryzae стои в основата на няколко традиционни японски продукта, включително и на амазаке.

За първи път разработен през периода Кофун (около 250 г. до 538 г. след Христа), първоначално амазаке е техника на ферментация и консервиране на храни, създадена чрез варене на ориз, вода и Aspergillus oryzae -  нишковидна гъба (плесен), която се използва и при ферментацията на мисо, соев сос и други.

Получената напитка, която е пълна с хранителни вещества и щадящи червата бактерии, става толкова популярна, че дори се споменава в един от текстовете, който съдържа най-старата официална история на Япония.

Снимка 477499

Източник: iStock

Оттогава до днес напитката има няколко покачвания и спадове в популярността си, но продължава да бъде все така полезна. Мнозина твърдят, че заради хранителните й вещества (витамин В6, фолиева киселина, ферулова киселина, диетични фибри и забележимо количество глюкоза) тя заслужава мястото си като лечебно средство срещу махмурлук в Япония, тъй като спомага за прочистване на тялото от токсините.

Освен благоприятен ефект върху всички препили хора, амазаке има ползотворно действие и върху стомаха, особено в случаи на затруднено храносмилане. Ензимите в амазаке подпомагат разграждането на мазнините, сложните въглехидрати и протеини, за да подобрят усвояването им в тялото.

Витамините и мимералите в амазаке са свързани с метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините, и помагат да имаме по-здрава и сияйна кожа и коса. Амазаке съдържа и съставка, наречена ерготионеин - антиоксидант, който има ефект на потискане на стареенето на кожата.

Снимка 477497

Източник: iStock

Амазаке съдържа около 50% прости захари и 50% сложни въглехидрати, като осигурява бърза, но дълготрайна енергия, затова е подходяща за всички хора с натоварено ежедневие, които имат нужда да се заредят със сили, пишат от BBC.

Полезната напитка може да се закупи и от магазините в Япония, но се отличава с по-сладък вкус в сравнение с домашното производство, тъй като често съдържа добавена захар.

Комбуча, чай от комбуча и за какво помага

Гъбата, която едва ли не лекува всичко

Невероятните ползи на чая от комбуча