Едва забележимите проблеми с паметта и мисловните процеси, характерни за по-възрастните хора, се описват като леки когнитивни нарушения (ЛКН). Колкото и леки да са обаче, наличието им в до 80% от случаите е симптом за предстоящо развитие на Алцхаймер или друг вид деменция.

Виаграта, болестта на Алцхаймер и предпазва ли ни синьото хапче от нея

Виагра срещу Алцхаймер

На това му се казва ефект две в едно

Понастоящем Алцхаймер се диагностицира, след като опустошителната загуба на паметта и объркването вече са настъпили. Но в този момент е твърде късно за лекарства, които са насочени към причината.

Затова звучи наистина фантастично новината, че е разработен кръвен тест, който може да диагностицира болестта на Алцхаймер години преди появата на симптомите. Той открива фалшив мозъчен протеин, наречен бета-амилоид, който се слепва и убива неврони. Токсичните снопове или "олигомери" се образуват в продължение на десетилетия, с което отварят "златен прозорец" на терапевтични възможности.

Снимка 598541

Източник: iStock

Професор Валери Дагет от Вашингтонския университет в Сиатъл, която е старши автор на изследването казва: "Това, от което изследователите се нуждаят, е надежден диагностичен тест за болестта на Алцхаймер. Такъв, който потвърждава диагнозата и може също да открие признаци на заболяването, преди да се случи когнитивно увреждане."

Затова те правят тест за свързване на разтворим олигомер (SOBA) на повече от 300 души. Резултатите дават надежда за предписване на лекарства или промени в начина на живот, когато е най-вероятно да бъдат ефективни.

SOBA използва уникално свойство на неправилно нагънатите бета-амилоидни протеини, които се превръщат в необичайни структури, известни като "алфа листове". Професор Дагет и колегите ѝ създават синтетична версия, която се свързва с тях или в цереброспиналната течност, или в кръвта.

Снимка 598542

Източник: iStock

След това тяхната техника използва стандартни методи, за да потвърди, че бучките, прикрепени към тестовата повърхност, са съставени от бета-амилоид, уточняват от Everyday Health.

"Да се надяваме, че този метод може да помогне при диагностицирането и изучаването не само на Алцхаймер, но и на много други болести с неправилно нагъване на протеини, като Паркинсон, диабет тип 2 и др."

Крис Хемсуърт, Алцхаймер, Limitless и каква е вероятността актьорът да развие заболяването

Стряскащи новини за Крис Хемсуърт

Колко вероятно е актьорът да развие Алцхаймер

До 2050 г. се предвижда броят на възрастните в САЩ над 40 години, живеещи с деменция, да нарасне от 5.2 милиона души на 10.5 милиона, според анализ, публикуван през януари 2022 г. в The Lancet. Проучването прогнозира, че броят на хората с деменция ще се увеличи във всяка страна по света, което ще доведе до почти утрояване на глобалния процент на деменция.