Че алкохолът в големи количества може да навреди сериозно на здравето ни, това ни е пределно ясно. Но тъй като не обичаме да изпадаме в крайности, се интересуваме и от това колко можем да си позволим да консумираме, без да си навлечем неприятности.

Алкохолът, ефектът му върху мозъка и още една вреда от пиенето

Още една вреда от алкохола

И още една причина да не прекаляваме

А едно ново изследване, представено в 70-ата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология, ни дава повече яснота по въпроса. То е и първото, което показва, че пиенето на умерени количества алкохол може предпазва сърцето, намалявайки вредните ефекти от стреса върху него.

Основният извод е, че умерената консумация на алкохол, дефинирана като не повече от едно питие за жените и две за мъжете на ден, е свързана с по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с този при лица, които се въздържат от пиене или пият прекалено много. И ето че златната среда явно съществува.

Снимка 530791

Източник: iStock

"Установихме, че свързаната със стреса активност в мозъка е по-висока при непиещите в сравнение с хората, които пият умерено, докато хората, които пият прекомерно (повече от 14 напитки на седмица), имат най-високо ниво на мозъчна активност, свързана със стреса", поясняват кардиолози от Massachusetts General Hospital.

Те предполагат, че умереният прием на алкохол влияе благоприятно на връзката мозък-сърце. Но това не бива да се приема като насърчаване на консумацията му, защото не бива да забравяме и за всички странични ефекти от нея - като повишен риск от рак на черния дроб и развиване на зависимост.

Алкохолът, махмурлукът и как учени случайно създадоха водка, която не предизвиква махмурлук

Водката, с която няма махмурлук

Едно наистина добро научно откритие

Още една добра новина е, че в хода на изследването е установено, че упражненията имат същия ефект върху сърцето - намаляват стреса и вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Но при тях имаме само ползи, но не и вредите на алкохола, предава SciTechDaily.