Стела Макартни е отдадена на каузата за превръщане на модата в по-екологична индустрия. Дизайнерката от години не използва кожа, а все по-често прибягва и до рекицклирани материали. Последната й колаборация с adidas са прототипи на два продукта - биоразградима рокля за тенис и суичър, който напълно може да се рециклира.

Суичърът е изработен от nucycl влакно - материал, който се изработва от рециклиран плат. Памукът от ползвани вече тъкани се разгражда до първоначалния си полимер, превръщащ се след това в каша, която се ползва за процес, подобен на 3D принтиране. Така се създава новият продукт.

Вторият артикул от иновативната колаборация е рокля за тенис от целулоза и микрокоприна - материал, който се създава от вода, захар и мая. След като спре да се ползва, тя може напълно да се разгради в природата - можем да я хвърлим в компоста си.

Лицето, което представи и двата продукта, е испанската тенисистка Гарбине Мугуруса. Тя и още едва 49 човека разполагат с бройка от лимитараната колекция на adidas и Стела Макартни, която за момента не е пусната в масова продажба.