Разнообразието от езици на човечеството бавно умира. Вследствие на културната глобализация и световната търговия нашите езици стават все по-хомогенизирани. Днес почти половината от световното население говори един от осемте най-разпространени езика.

Въпреки това в момента все още се говорят и знаят около 7000 езика, много от които са невероятно уникални и невероятно странни. Ако се разровим по-дълбоко в миналото, ще открием още повече примери за завладяващи езикови системи, които са изчезнали или са на изчезване. Да видим девет от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята, които подбират от IFL Science.

Витоша студио, Надя, Илей и защо две китайки да завършват българска филология в Пекинския университет за чужди езици

От Китай с любов към българския език

Две китайки - Надя и Илей, разказват на български за своята страна, за нейната история и настояще, култура, традиции и хора

Баски

Баският език е един от най-уникалните езици, които все още се говорят в Европа. Известен също като Euskara, езикът се говори в Страната на баските, регион в западния край на планините Пиренеи между границите на Франция и Испания. Смята се за изключително уникален език, тъй като се е появил от напълно отделен клон на родословното дърво от всеки друг език, използван в момента на Земята.

Снимка 668031

Източник: iStock

От английски и испански до индуски и руски, преобладаващата част от Европа и значителни части от Азия говорят индоевропейски езици. Баският обаче идва от отделен клон на родословното дърво. Въпреки че възрастта му не е сигурна, произходът на езика е във време преди индоевропейските езици да завладеят голяма част от Европа. Въпреки всички трудности, баският успява да оцелее след езиковата инвазия и да остане относително непроменен. От население от около 2.2 милиона в Страната на баските, приблизително една трета могат да говорят езика днес. Повечето от населението е склонно да говори френски или испански в ежедневните си взаимодействия. Въпреки това за средностатистическия испански или френски език, баският е почти напълно неразбираем.

Pirahã

Pirahã е местен език, говорен по поречието на река Maici в района на Амазонка в Бразилия, който често привлича вниманието на лингвистите. Той има само осем съгласни и три гласни, което е невероятно малко в сравнение с други езици. Това е отчасти необичайно, защото тонът на гласа е също толкова важен, колкото съгласните и гласните в думите им. Има няколко други тонални езика, като виетнамски и китайски, но Pirahã го извежда на съвсем друго ниво.

Снимка 668028

Източник: iStock

Ще дадем само един пример - думата за приятел и враг е една и съща, но тонът на изговорената дума диктува как се тълкува. Освен това няма думи за цветове или числа. Вместо да кажат нещо като "седем", те биха го описали по начин, който в свободен превод означава нещо като "малко по-голямо количество".

Силбо Гомеро

Силбо Гомеро е език на подсвиркване, използван от някои жители на Ла Гомера на Канарските острови в Испания. Възникна като начин хората да общуват на огромни разстояния през дълбоките клисури и тесни долини на острова, тъй като звукът пътува много по-далеч (и с по-малко усилия) от викането. "Говорещите" поставят пръстите си в устата си, за да издават кратки, остри и смътно мелодични свистящи звуци.

Може да звучи опростено, но опитни "говорители" могат да предадат изненадващо количество информация с тези шумове. Силбо Гомеро се използва само в специфични контексти и никой не би го считал за свой майчин език. Изчислено е обаче, че около 20 000 души на остров Ла Гомера могат да разберат части от езика.

Силбо гомеро - странният език с подсвиркване, който още използват на Канарските острови

Странният език с подсвиркване, който още използват на Канарските острови

Eдин от най-необичайните и интересни езици

Таа (ǃXóõ)

Таа (ǃXóõ) е един от малкото африкански езици, които използват щракащи звуци. Въпреки това, той е може би най-сложният от всички, обхващащ 160 различни фонеми (звукови единици на определен език), 110 от които са направени от щракащи звуци. За сравнение, средният брой отличителни звукове на речта в езиците по света е около 25 до 30. Днес това е изключително неясен език, говорен от около 3000 души в части от Ботсвана и Намибия.

Пормпурао

Пормпурао е език, говорен от една общност, роден в район в рамките на съвременен Куинсланд, Австралия. Това е очарователен език, просто защото изобщо няма термини, които да се отнасят до "ляво" или "дясно". Вместо това те използват "север", "юг", "изток" и "запад".

Есперанто

Снимка 668030

Източник: iStock

Есперанто е разработен за първи път в края на XIX век в опит да се създаде универсален втори език за международна комуникация. Езикът е проектиран да бъде неутрален и лесен за научаване, като включва речник, който произлиза предимно от множество европейски езици. Някои основни думи на есперанто са "saluton", което означава "здравей", и "dankon", което означава благодаря. Конструираният език предизвика доста голям интерес през XX век, но в крайна сметка не се утвърждава. Днес по-малко от 2 милиона души го говорят, но той до голяма степен е избледнял от общественото съзнание.

Нюшу

Нюшу е език, използван изключително от жени. Разработен е преди около 400 години от етнически яо жени в окръг Jiangyong в Южен Китай като средство за общуване помежду им, без мъжете да разбират. Свободно преведено като "женско писане" в днешния китайски, това е единствената писменост в света, проектирана и използвана изключително от жени.

Снимка 668027

Източник: iStock

"Жените използваха собствения си сценарий, за да разказват истории, да се утешават една друга, да пеят скръб и да изразяват възхищение", обяснява Джао Лиминг, професор в университета Цинхуа в Пекин, който изучава Нюшу от десетилетия. "Съдържанието на произведенията на Нюшу идва от ежедневието на жените - брак, семейство, социални взаимодействия, анекдоти, песни и гатанки. Те са богати на народни обичаи и са важни за изучаването на лингвистиката, граматологията, археологията, антропологията и други хуманитарни и социални науки", добавя Джао. Езикът е изчезнал през XX век, но се правят опити да се възроди.

Чуждите езици, майчиният език и страните в Европа, където хората говорят повече от един език

Говорят ли българите чужди езици

Статистиката не е розова

Мищекски език (Chalcatongo)

Компютърните лингвисти използват данни от Световния атлас на езиковите структури, за да открият кои езици имат най-голям брой характеристики, които се различават най-много от другите езици. На първо място e Мищекски език(Chalcatongo), говорен от само 6 000 индивида от коренното население Мищеки в съвременно Мексико. Една от най-странните му характеристики е, че няма начин, с който да прави разлика между въпроси и твърдения. Например изявления като "Добре ли си?" и "Ти си добре" звучат абсолютно еднакво.

Снимка 668026

Източник: iStock

Кипу

Въпреки че технически не е език, кипу понякога се смята за писмена система и заслужава споменаване във всяка статия за очарователни езикови системи. Включва поредица от цветно кодирани шнурове, които се завързват на възли в определени точки, за да означават цифрова информация.

Известен също като Talking Knots, той е бил използван от народа на инките за съхраняване и предаване на огромни количества информация при липса на писмени записи. Това е основно за документиране на числа, малко като сметало, за целите на преброяванията на населението и военната организация. Някои обаче твърдят, че кипу може да е бил използван и за кодиране на отдавна изгубени истории, митове и песни.