8 декември е дата, която всеки студент в България е записал в дневния ред с големи дебели букви. И вероятно дори е подчертал в дебели букви, така че да не може да го забрави. Този ден е празник на студентите. И това, което започва като ден за празнуване на знанието и образованието, днес по ирония на съдбата е възможност да се убият много мозъчни клетки с алкохол

E0711-11 EVO, Green Team и групата студенти, които поставиха нов рекорд на Гинес за скорост

Студентският болид, който счупи рекорда за скорост

Да си по-бърз и от колите във Formula E

Всичко започва толкова добре замислено през 1903 г., когато Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбеляза своята 15-годишнина с голямо парти. Мотивацията е страхотна. Софийският университет е първият основан български университет след Освобождението на страната през 1878 г.

А фактът, че българите вече могат да преподават и учат неща, които преди са били забранени, е истински повод за празнуване. Така скоро датата се превръща в национален студентски празник. Ден, в който страната празнува факта, че България вече може да създаде своя интелигенция и да почете своите младежи, които ще я прославят със знанията си.

Снимка 598588

Източник: iStock

Но днес 8 декември е ден, който най-добре може да се опише като една голяма пиянска оргия. Клубовете се пръскат по шевовете с хора, чиято единствена цел е да се напият. Депутатите, адвокатите и лекарите на утрешния ден днес са просто хора, които искат да си "махнат главите". За разлика от настоящите лекари и медицинските сестри, които са дежурни в болниците. А обикновено на този ден става и доста пренаселено в отделенията за първа помощ.

Наланда, Индия и най-старият университет в света, който отново посреща студенти след разрушението си

Кой е най-старият университет в света

По-стар дори и от Оксфорд

Интересно да се отбележи е, че на 8 декември всички смятат пиянските прояви за нещо нормално. До края на нощта много от болниците са пълни със смели "войници", загубили битката на бойното поле на алкохола. Други се разхождат по улиците, крещейки в празнична еуфория или биват влачени към дома от добри приятели. За да не обидим някой съвестен и непиещ студент (има и такива), ще кажем, че винаги има изключения, което е похвално.

Снимка 598589

Източник: iStock

Разбира се, загубата на мозъчни клетки и попадането в болницата не звучи много забавно, но с целия стрес около работата и изпитите, понякога студентите наистина заслужават почивка. Вероятно дори имат нужда от такава. Може би тази странна българската инициатива има нужда от следване по целия свят. Ден, в който студентите от всяка страна да казват: "Да, аз съм интелигентен човек, но не и днес."