През 1869 г. в САЩ за първи път е открита трансконтиненталната железопътна система, която свързва западното и източното крайбрежие на страната. И това е голямо събитие в американската история, поставящо началото на златната епоха на железниците.

Villa Palladio – поглед към един от най-красивите и уникални хотели в света

Villa Palladio - там, където Индия и Италия се срещат

Поглед към един от най-красивите и уникални хотели в света

Над 150 години по-късно железопътните гари все още са запазили духа си, но някои преобразени и функциониращи вече като хотели. Чрез трансформацията съоръженията, оригинално строени между 1880 и 1920 г., не просто са спасени от разрушаване или изоставяне, но и са запазили историята, естетиката и жизнеността на епохата си.

Ето шест гари, превърнати в забележителни хотели, които са подбрани от Architectural Digest.

Хотел Crawford

Гарата Denver Union Station (в щата Колорадо) е известна сред местните като "дневната на Денвър", което е вдъхновение и за прозвището на хотел Crawford - "спалнята на града". Гарата е открита през 1881 г. и по това време е била най-голямата сграда в Запада.

Постройката обаче е била разрушена в началото на XX век и след това на нейно място е построена нова, където и в момента се намира хотел Crawford. Той носи името на Дана Крауфорд - дама, която изиграва важна роля за съживяването на сградата в началото на 2000-те години.

Хотел St. Louis Union Station

Разположен в центъра на град Сейнт Луис (в щата Мисури), хотелът се намира в рамките на старата гара St. Louis Union Station. Проектирана е от родения в Германия архитект Теодор Линк и е открита през 1894 г.

През 1970 г. пък е обявена за национална историческа забележителност и когато осем години по-късно вече не функционира като железопътна гара, е преустроена в комплекс със смесено предназначение и отворена отново през 1985 г. Днес там се намира луксозен хотел с 539 стаи, а една от многото му забележителни характеристики е 20-метровият сводест таван в Голямата зала.

Union Station Nashville Yards, Autograph Collection

Гарата в Нешвил (в щата Тенеси) някога е била една от най-оживените, тъй като се намира в централната част на САЩ. Днес сградата в готически стил помещава бутиков хотел, разположен близо до друга емблематична точка на града - Music Row - квартал, който си носи славата на "сърцето на развлекателната индустрия на Нешвил" и особено на кънтри музиката.

Множеството запазени архитектурни и естетически детайли в хотела, сред които са 22-метровият сводест таван във фоайето и златни орнаменти по тавана, пренасят гостите му в миналото.

Canfranc Estación, Royal Hideaway Hotel

След като е изоставен в продължение на години, Canfranc Estación, който се намира в долината на Арагон, североизточна Испания, отворя отново врати в началото на тази година, но вече като луксозен хотел.

Заради близостта си до френската граница, на церемонията при откриването на жп гарата през 1928 г. присъстват както кралят на Испания, така и президентът на Френската република. Сградата е проектирана от Фернандо Рамирес де Дампиер и до днес остава особено популярна сред фотографи и туристи.

Crowne Plaza Indianapolis Downtown Union Station

Специалното на този хотел в Индианаполис (в щата Индиана), който преди е бил гара, е, че предлага опцията на гостите си да се откажат от нощувката в традиционна хотелска стая и да и да спят буквално във вагони. И тъй като влакове, които още са в движение, минават през гарата, шумът от колелата по релсите прави изживяването много по-автентично.

Освен това сградата е част от Националния регистър на историческите места и може да се похвали с уникални подове и витражи по таваните, които обхващат забележителните почти 300 квадратни метра.

Null Stern - хотелът в Швейцария, който предлага стаи... на открито

Хотелът, който предлага стаи... на открито

Ако изобщо може да се нарече стая

Radisson Lackawanna Station Hotel Scranton

Жп гарата в Скрантън (в щата Пенсилвания) съществува още от 1908 г. и носи белезите на френския ренесанс.

Съвременният хотел, разположен там, е на площ от над 2000 квадратни метра и разполага със 146 стаи. Още с влизането си гостите остават впечатлени от мраморните колони и стъклени капандури вътре.