В тялото ни има повече калций, отколкото който и да е друг минерал. Той изгражда костите и зъбите и поддържа някои телесни тъкани здрави и гъвкави. Дори помага за съсирването на кръвта, за свиването на кръвоносните съдове и мускулите и за производството на хормони.

Анестезия, пеницилин, нитроглицерин, противозачатъчни, диазепам - пет лекарства, които промениха света

5 лекарства, които промениха света

И какво се обърка

Затова приемът на млечните продукти като мляко, сирене, сладолед е важен, но и има някои лекарства, които не трябва да смесват с тях. Редица медикаменти могат да реагират с този тип храни, което намалява действието на лекарството или променя нивата на калций в кръвта.

Това не означава, че трябва да спрем да консумираме млечните продукти. Просто трябва да изчакаме известно време между приема на лекарствата и храните. Ето какво точно обясняват по въпроса от Health.

Лекарства за щитовидната жлеза

Милиони хора приемат лекарства за хипотиреоидизъм - състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. В подобни случаи се приема левотироксин натрий, който замества липсващия хормон в организма. Яденето или пиенето на храни, съдържащи калций могат да доведат до абсорбиране на по-малко количество от лекарството. Специалистите препоръчват да се изчака четири часа между приема на двете.

Снимка 636511

Източник: iStock

Антибиотици

Много от тях не бива да се приемат с млечни храни, защото калцият може да намали количеството на лекарството, което тялото използва. Нужно са минимум два часа между пиенето на антибиотика и яденето на продукти на млечна основа. И когато се налага да приемаме такъв вид лекарства, е добре да се консултираме с медицинското лице, което ни ги е предписало.

Добавки с желязо

Проучванията показват, че най-добре е желязото да се приема на празен стомах, защото така се усвоява по-добре. Понякога добавките предизвикват неприятни странични ефекти, като стомашно разстройство. В такъв случай е добре те са се пият с малко храна, но не и млечна, защото си взаимодействат. Нужен не интервал от около два часа.

Снимка 636510

Източник: iStock

Лекарства за остеопороза

За укрепване на костите често се предписват лекарства, наречени бифосфонати, особено за страдащите от остеопороза. Известно е, че млечните продукти, както и други храни с високо съдържание на калций, като обогатен портокалов сок, водят до по-малко усвояване на лекарствата от организма. Отново е нужно да се изчака известно време.

Литий

Литиевите соли са лекарства, които помагат за намаляване на маниакалните епизоди при хора, диагностицирани с биполярно разстройство, депресия или шизофрения. Дългосрочната употреба на литий може да доведе до натрупване на калций в организма. Затова особено трябва да се внимава с млечните храни и да се консумират внимателно и по определен начин.

Колко опасно може да бъде приемането на хапчета без вода

Колко опасно може да бъде приемането на хапчета без вода

И защо е добре да не лежим след прием на лекарство

Лекарства за ХИВ

Долутегравир са група антиретровирусни лекарства, които се използват за подпомагане на лечението на тежкото заболяване. Приемането им с калциеви добавки е подходящо, ако се случва по време на хранене. В противен случай взаимодействието им може да доведе до абсорбиране на по-малко количество от лекарството. Затова се препоръчва долутегравир да се приема два часа преди или шест часа след всякакви храни или добавки, богати на калций.