Всеки има своите любими техники за приготвяне на храната, но някои методи могат да насърчат разпространението на патогени. Често свързваме хранителното отравяне с хранене в ресторант или лоша хигиена в магазина, но всъщност е възможно бактерии като салмонела или ешерихия коли да се крият и във нашата собствена кухня.

Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Не е само въпрос на лично предпочитание

Безопасността на храните е също толкова важна у дома, колкото и в ресторанта, а патогените не се интересуват къде се намират - те се развиват по един и същи начин и в домашната и в професионалната кухня. Затова всеки трябва да е сигурен, че спазва известни правила в дома си.

От Huff Post разговарят с експерти за методите на приготвяне на храната, които не са безопасни и съветват с какво да бъдат заменени.

Хигиена на ръцете

От изключителна важност е ръцете ни винаги да бъдат чисти. Дори когато вадим храната от хладилника, за да приготвим ястие, първо трябва добре да се измием, тъй като по ръцете често има микроби, които лесно се разпространяват не само върху храната, но и върху повърхностите за готвене, приборите и домакинските кърпи.

Снимка 634335

Източник: iStock

Добре е дори в процеса на готвена да се мием периодично, особено ако боравим със сурово месо или пък често посягаме към телефона си. А мобилните устройства са истински развъдници на бактерии.

Дъските за рязане

Ако използваме една и съща дъска за разрязване на пилето или рибата, а след това на зеленчуците, не трябва да забравяме да я измием с гореща вода и сапун между отделните употреби. В противен случай създаваме идеално място за кръстосано замърсяване. А още по-добре е да използваме отделни дъски за различните продукти.

Приборите

Може би често се случва, дори и по невнимание - взимаме месото от чинията, слагаме го на барбекюто и след това, без да се замислим, поставяме готовата пържола в същата чиния. Така отново може да стигнем с лекота до кръстосаното замърсяване. Затова е добре да внимаваме с всички прибори, които влизат в контакт с суровото месо.

Снимка 634336

Източник: iStock

Измиване на сурово месо

Общо взето има разделение на практиката - на такива, които задължително мият птичето месо, и на такива, които не го правят. Експертите са на страната на вторите. Те смятат, че измиването съвсем не е необходимо, тъй като това нищо не променя, освен че премахва повърхностни дефекти. А и това е чудесен начин да се разпространят бактерии и патогени в мивката и около нея.

Размразяване

Има много начини за размразяване на замразено месо, но оставянето му на кухненския плот не е един от тях. А правилният начин е от важно значение, тъй като по продуктите има бактерии - и оставянето на високи температури ще благоприятства развитието им.

Затова е добре храната да се размразява в хладилника, под студена течаща вода или в микровълнова фурна - само в случай, че се готви непосредствено след размразяването. Поставянето на замразеното месо в купа с вода също не е добър вариант - ефектът е същият като да го сложим на кухненския плот.

Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Не толкова, колкото бихме предположили

Топла храна в хладилник

Оказва се, че така неочаквано може да изложим себе си и другите на риск. Когато храната рязко сменя температурния диапазон има опасност да развитие бактерии, които да достигнат дори опасни нива. Храната винаги трябва да е добре охладена, преди да я приберем в хладилника.