Денят се познава от сутринта. Най-вероятно сме чували този широкоразпространен израз. Все повече се говори колко актуален е сега, предвид съвременното ни динамично ежедневие. Защото когато от сутринта сме под напрежение, то обикновено ни държи през целия ден. Но за да потръгне денят ни спокойно, без стрес, важно е да обърнем внимание на сутрешните си навици. Да изградим полезна за тялото и съзнанието ни рутина и да отделим малко повече време за себе си.

Алармата, сънят, събуждането сутрин и как то да бъде по-безболезнено всеки път

Как да направим сутрешната аларма свой приятел

Няколко полезни трика

Ето няколко съвета как да започнем да се будим с настроение.

Да оправим леглото

Сигурно на мнозина оправянето на леглото им се струва по-скоро като задължение, отколкото като навик, с който може приятно да се започва денят. Но всъщност тази първа стъпка след събуждане оказва благоприятно подсъзнателно въздействие.

Снимка 579302

Източник: iStock

Като оправяме леглото си сутрин вече сме изпълнили първата задача за деня. Така ще се почувстваме една идея по-продуктивни, подредени и мотивирани да продължим деня си.

Да не проверяваме веднага телефона си

Нека си го кажем директно - колкото и телефоните да са така необходимата ни връзка със света, в същото време могат да отключват и стресовите ни реакции. Докато сме спели, са минали часове, междувременно по света са се случвали събития, за които са се появили известия, получили сме имейли и съобщения, на които трябва да отговорим.

Снимка 579301

Източник: iStock

Напрежението да наваксаме с всичко това веднага след като се събудим сутрин обаче може да овладеем. Защото също така докато сме спели, сме били в покой, тялото и мозъкът ни са си отпочивали. Заслужаваме да си дадем още малко време да се разсъним спокойно и да не прибързваме веднага да проверяваме телефона си.

Да пийнем вода

Едва ли има нужда да припомняме колко важно е да следим да пием достатъчно вода през целия ден. Но първата чаша освежава сутринта ни и събужда и организма ни.

Снимка 579300

Източник: iStock

Най-добре е да я изпием след ставане от леглото - все пак около осем часа не сме приемали никакви течности докато сме били под завивките.

Да раздвижим тялото си

Тук не става дума за предварително планирана тренировка или ранно тичане в парка. Достатъчно е да се разтегнем добре с няколко упражнения, като разбира се, ги правим спокойно, в ритъма на тялото си, което все още тепърва загряваме.

Снимка 579299

Източник: iStock

Ако обаче вече спазваме фитнес или друг вид тренировъчен режим, естествено, може да се придържаме към него. Важното е да си осигурим движение (дори и минимално) всяка сутрин.

Да прегледаме задачите за деня

Докато някои хора имат по-лежерно ежедневие и нямат нужда от списък с предстоящи задачи за вършене, то за останалите би било полезно или да си ги записват, или поне да ги преглеждат преди да стартират деня си.

Снимка 579298

Източник: iStock

С динамиката, с която живеем, се случва да забравяме неща, които сме предвидили да изпълним. Но освен че с воденето на дневник със задачите бихме могли да предотвратим подобни нежелани последици, ще бъдем и по-продуктивни. Така ще си дадем време да помислим кое е най-важно да свършим за деня и как е най-добре да разпределим времето си.

Мигрена, кофеин, алкохол и още причини да се будим сутрин с главоболие

Защо се будим с главоболие всяка сутрин

И какво е общото с ежедневния ни ритъм

И най-важното - даваме си възможност да вземаме решенията и според моментното ни състояние, разположение на духа и настроение, пише Self Magazine.