Мексико отдавна е сред най-популярните туристически дестинации в света, като привлича не само с жарко слънце и страхотни плажове, но и с текилата и вкусната си храна. Ако имаме достатъчно късмет да планираме по-дълго пътуване (като нас), със сигурност трябва да си отделим време, за да опитаме някои от най-добрите храни, които страната предлага. 

Текилата, нейните пет вида и коя каква е

Наръчник за видовете текила

За истинските фенове на текилата

И за да не търси и умува човек какво точно да хапне, докато се любува на богатата история и невероятна природа на Мексико, представяме 10 от най-популярните ястия, от които и мексиканците си облизват пръстите. (Едва ли някой ще се изненада, но предупреждаваме, че има много царевица, много лук и много люто.)

Chilaquiles (Чилакилес)

Популярно традиционно ястие, което се похапва обикновено на закуска. Състои се от леко запържени царевични питки, нарязани на четвъртини и гарнирани със зелена или червена салса (червената е пикантна). 

Снимка 414372

Източник: iStock

Отгоре често се добавят пържени яйца и пиле, както и сирене и сметана. Чилакилес винаги се сервира със здравословна доза боб, обикновено като пюре. Ако видим в менюто frijoles, то трябва да знаем, че става дума за боб.

Pozole (Посоле)

Според антрополозите тази супа някога е била използвана като част от ритуални жертвоприношения. В наши дни обаче посоле се яде почти навсякъде в Мексико, като я има във версии с пиле, със свинско или вегетарианска.

Снимка 414375

Източник: iStock

Прави се основно на базата на царевица с много билки и подправки, като се готви с часове, често дори за цяла нощ. Сервира се с маруля, репички, лук, лайм и лют червен пипер, които се поръсват допълнително отгоре. Някои обичат да добавят и авокадо.

Tacos al pastor (Такос ал пастор)

Това историческо ястие е една от най-популярните разновидности на такос. Смята се, че датира от 20-те и 30-те години на миналия век, когато в Мексико пристигат ливанските и сирийски имигранти.

Снимка 414381

Източник: iStock

За да се направи такос ал пастор (което означава "по овчарски"), се нарязват тънки ивици свинско, изпечено на шиш, поставят се върху царевична тортила питка и се сервират с лук, листа от кориандър и ананас.

Tostadas (Тостадас)

Какво може да се направи с остарелите тортила питки? Ами препичат се и се ползват за друго традиционно ястие. Tostadas е много семпло и вкусно ястие от царевични тортила питки, изпържени в масло, докато станат хрупкави и златисти.

Снимка 414371

Източник: iStock

Изпържените питки се сервират самостоятелно или с различни гарнитури, като сред популярните са пюре от черен боб, сирене, варено месо, морски дарове и други.

Chiles en nogada (Чилес ен ногада)

Chiles en nogada е традиционно мескиканско ястие, което се приготвя на националния празник на страната - 16 септември. То е и своеобразен символ на държавата, защото е издържано в цветовете на мексиканското знаме - зелено от чушките, бяло от соса и червено от зърната на нара.

Снимка 414379

Източник: iStock

Произходът на ястието се свързва с град Пуебла. Местните разказват, че за първи път Chiles en nogada е било сервирано на Дон Агустин де Итурбид - освободител и последващ император на Мексико.

Зелените чушки се пържат и пълнят със смес от нарязано месо, плодове и подправки, след което за заливат със соса от сирене, мляко, орехи и малко бадеми. За финал отгоре се поръсва със зърна нар.

Elote (Елоте)

Елоте е мексиканското име за царевицата на кочан, а такава се продава на почти всеки ъгъл в Мексико. Традиционно тя се сварява или изпича и се сервира на шишче, за да се яде като сладолед.

Снимка 414374

Източник: iStock

Преди да започнем яденето обаче, обилно се добавят сол, лют червен пипер, лайм, масло, сирене, майонеза и сметана. Ако искаме да е без нещо от по-горе изброените, хубаво е да си кажем. 

Enchiladas (Енчиладас)

Енчиладите датират от времето на маите, когато хората в долината на Мексико ядат царевични тортила питки, увити около дребни риби. В наши дни се използват тортила питки както от царевица, така и от брашно.

Снимка 414380

Източник: iStock

Освен риба, се добавя и месо, сирене, морски дарове, боб, зеленчуци или всичко накуп. След това пълнените тортили се покриват с чили сос, което ги прави перфектната мексиканска закуска.

Mole (Моле)

Три щата в Мексико твърдят, че са родината на молето - популярен в мексиканската кухня много гъст сос. Има безброй видове моле, но всички те съдържат около 20 съставки, включително една или повече разновидности на люти чушки.

Снимка 414373

Източник: iStock

Може би най-известното моле е poblano (селското) - с цвят между червено и кафяво (подобен на ръжда). Обикновено се сервира с пуйка или пиле. И колкото и да сме капризни, молето с пиле направо ни остави без думи, като безспорно се превърна в най-вкусната храна, която опитахме в Мексико.

Guacamole (Гуакамоле)

Несъмнено гуакамолето е едно от най-популярните ястия в Мексико и едно от най-любимите ни, но малко хора знаят, че този традиционен сос датира от времето на ацтеките.

Снимка 414377

Източник: iStock

Прави се от пюре от авокадо, лук, домати, лимонов сок и люти чушки (а понякога и скилидка-две чесън). Гуакамолето често се консумира с чипс или се използва като гарнитура.

Tamales (Тамалес)

Тамале идва от племената на ацтеките, маите и инките, които се нуждаели от висококалорична храна в движение, преди да влязат в битка.

В основата на тамале е царевично тесто, което се готви или на пара, или се вари. Обикновено тестото е обвито в листо (в много случаи в наши дни от банан или царевица), което преди ядене се отстранява.

Снимка 414378

Източник: iStock

Може да се приготви с различни пълнежи - месо, ориз, зеленчуци, плодове, сирена, люти чушки и всичко друго, което отговаря на вкуса ни. Когато в рецептата пише месо, най-често то е свинско или пилешко.

Тамале е любимо ястие на мексиканците, което те си похапват с наслада от сутрин до вечер.

Няколко бонус предложения

Тъй като лично ние си падаме повече по сготвените неща, няма как да пропуснем бялата риба (ако сте по Карибското крайбрежие ) в различни нейни варианти - на супа, на кюфтета, в сос от кориандър, с канапе от чесън, а ла веракрусана (с домати, лук, маслини и други).

Същото важи и за телешкото (и наистина е телешко, най-вече в района на Паленке, където гледат много говеда), отново във всякакви варианти - от пържола до кълцано месо с лук.

Снимка 414384

Източник: iStock

А като любители на всякакви тестени изделия, нямаше ден, в който да не си вземем някое от многобройните вкусни и евтини предложения на различните пекарни (panaderias) в Мексико. 

Грешките, които допускаме като купуваме, поръчваме и пием текила

Опознай текилата, за да я обикнеш

Как се пие текила по мексикански