Всяка година британското издание на списание GQ представя своята класация Men of the Year Awards. Прави го 21 години, като избира личностите (основно мъже и в редки случаи жени), които формират световния културен пейзаж в областта на политиката, развлеченията, модата и спорта.

Така октомврийският брой на списанието ще излезе с 14 различни корици, на които ще бъдат и 14-те отличени с наградата личности за 2018 г. Сред тях са принц Чарлз, Ралф Лорън, Филип Плейн, Джон Леджънд и други. Разбира се, това, което привлича най-вече вниманието, са удостоените с признанието да попаднат в селекцията жени.

За 2018 г. те са три: Елизабет Мос, Наоми Кембъл и Донатела Версаче. Последната, GQ Великобритания определя за Моден дизайнер на годината.

Донатела Версаче е и на една от кориците на списанието за месец октомври. А в реализирането на съпътстващата я фотосесия, участие взима и един българин - стилистът Иван Бончев. Той е завършил моден дизайн в Милано, работил е за много чужди и български издания, сред които са GQ Италия, L'Uomo Vogue, Hero, Hunter, Essential Homme, Max Италия и др. В момента Иван е моден редактор на PUNKT magazine.

Ето какво разказва Иван Бончев за фотосесията за GQ Великобритания и за това какво е да работиш с Донатела Версаче.

Как се стигна до корицата на британското GQ и Донатела Версаче?
С много работа, вяра и постоянство. Добрият агент също помага. Винаги съм искал да снимам за британското GQ, но никога не съм очаквал, че ще ми станат нещата по този начин.

Що се отнася до Донатела Версаче, мога само да кажа, че това е една прекрасна жена с великолепно чувство за хумор. Да работя с нея беше невероятна привилегия. Но човекът, който ми помогна най-много, в този случай е агентката ми Сара, която сама ме е предложила и ме изненада с тази новина, щом бях официално потвърден.

Как се прави стил за Донатела Версаче и трудно ли се работи с нея?
Да работя с Донатела беше лесно, приятно и бързо. Тя е модна икона с изграден стил и вкус, така че работата ми беше по-скоро свързана с моделите, които бяха на снимачната площадка. Донатела беше в ръцете на друг българин Кирил Василев - неин личен коафьор и супер талантливо момче.

Лесно ли ти дойде идеята и колко време ви отне концепцията й?
В този конкретен случай списанието и фотографът бяха разработили вече всичко, тъй като това е много важен брой за GQ Великобритания и всичко се прави по определен модел.

За колко време заснехте кадрите и колко сета реално има във фотосесията?
Снимките продължиха половин ден, защото Донатела има много натоварена програма и всичко трябваше да бъде по часовник.

Сетовете бяха три различни - два с Донатела и един само с модели. За съжаление обаче мисля, че кадрите от последния сет няма да излязат никога, тъй като в списанието те не бяха използвани.