Оскар Уайлд успява да развълнува театралните зрители от десетилетия. Всеки намира частица от себе си, от преживяното в неговите текстове. По този начин театърът ни дава възможност да се пречистим, виждайки, че не само ние минаваме по този път, изпитваме тези чувства.

Пиесите на Оскар Уайлд са гениални с това, че създателят им е видял и преживял много, затова може да казва истината, подкрепяйки я с голяма доза ирония. Точно както прави и в "Жена без значение".

Снимка 453695

Източник: Театър "Българска армия"

Спектакълът той написва през 1893 г. и за пореден път ни прави свидетели на гениалното остроумие на ирландеца, което остава негова запазена марка. То му служи вярно, дори когато говори за любовта.

Отношенията между мъжете и жените са водещата сюжетна линия, която се развива на много нива - от случващото се в един средностатистически дом, та чак до Холивуд. И всички тези чувства и емоции са примесени с размисли и страсти за Англия по онова време и непримиримата позиция на Уайлд към елита в страната.

Снимка 453698

Източник: Театър "Българска армия"

"Жена без значение" е пиеса, актуална колкото по онова време, толкова и днес, най-вече заради вечни и общовалидни теми като морал, честност, толерантност към пороците и по-богатите. От тази седмица постановката е част от програмата на Театър "Българска армия".

Режисьорът Стоян Радев пресъздава разказа на Оскар Уайлд и ни среща с проста, важна и вълнуваща истина - че само любовта има значение, а без нея всичко друго в живота губи своя смисъл и стойност. Затова най-важното е да се посветим на нея, а не да търсим и гони успехи другаде.

Снимка 453699

Източник: Театър "Българска армия"

В ролите на ярките персонажи в "Жена без значение" влизат едни от най-известните актьори от трупата на ТБА - Георги Къркеланов, Радосвета Василева, Иван Налбантов, Луизабел Николова и Гергана Плетньова.

Премиерните представления са на 21 и 22 ноември, а следващите дати - 29 ноември, 11 и 20 декември.