"Групата, каквато я познавате, вече е свършен факт", заяви Еди Ван Хален пред списание Rolling Stone през 1985 г., потвърждавайки слуховете за раздялата на Van Halen с вокалиста Дейвид Лий Рот.

7 велики рок групи, преодолели огромни трагедии

7 велики рок групи, преодолели огромни трагедии

И продължили напред

Така първата глава от историята на Van Halen приключва, но как точно се стига дотам? И Защо Дейвид напусна на върха на славата през 80-те години?

Оказва се, че докато групата е в своя възход, няколко инцидента водят до нарастващо разделение между Дейвид Лий Рот и останалата част от групата - и по-специално китариста Еди Ван Хален. Въпреки че е трудно да се каже къде двамата музиканти за първи път са започнали сблъска си, има няколко ключови моменти.

Първият е свързан със снимките за обложката за третия студиен албум Women and Children First. Тогава Рот поема инициативата в намирането на фотограф за фотосесията - нещо, което не се харесва братята Еди и Алекс Ван Хален. И още на следващия ден възниква спор между Рот и братята, като вокалистът е обвинен в опит да "обсеби" идеята за обложката на албума. В крайна сметка е планирана нова фотосесия, за която групата и Рот постигат компромис.

Известен е приносът на Еди Ван Хален в албума Thriller на Майкъл Джексън - няма как да сбъркаме солото му в хитовата "Beat It". Джексън казва, че харесва "бързите неща", които китаристът прави, така че последният записа две сола и оставя певецът да избере това, което му харесва. Дори го прави напълно безплатно.

Но това гостуване на Еди не се харесва особено на Рот. И след като песента е пусната, той "удря" Ван Хален, заявявайки пред Rolling Stone,: "Какво толкова направи Едуард за Майкъл Джексън? Той свири същото соло, което свири в нашата група от десет години. Голяма работа!"

Следваща причина за раздор е фактът, че Еди Ван Хален започва да поема повече творчески контрол над групата си. Един такъв ход е изграждането на студиото му "5150". Именно там Van Halen записват шестия си студиен албум - 1984. Но Рот трудно приема всичко това, както и използването на синтезатор в хита "Jump", което за него е отклонение от звука на групата.

А "Jump" се превръща в не само в един от най-големите хитове на Van Halen, но и буквално във видео сензация по MTV. Но дори и по отношение на видеото отново има несъгласие между това, което Рот си представя и останалата част от групата. Дейв изисква твърде много - да прави своите "луди глупости", като да кара мотори и да се се мотае с момичета в тоалети на прислужници. Нещо, което братята Ван Хален категорично отричат.

Въпреки всички разногласия, все пак Дейвид Лий Рот завършва вокалните записи на 1984 г. Така 1984 г. започва с издаването на едноименен албум, с който Van Halen напълно доминират годината.

Но още преди да започне новата 1985 г., Рот изненадва феновете си с празничен подарък. Динамичният вокалист преработва класическата песен на Beach Boys "California Girls" като свой първи самостоятелен сингъл, пускайки и "игриво" видео, което изразява напълно неговата личност. Впоследствие става ясно, че това е част от EP, с кавър версии, озаглавено Crazy From the Heat. Чрез всичко това Рот сякаш се стреми да подчертае превъзходството си като музикант и изпълнител. EP-то достигна номер 15 в Billboard 200, а песните му се радват на значително радио излъчване.

В интервю за Guitar World Еди Ван Хален лаконично коментира: "Мисля, че това е нещо, което Дейвид винаги е искал да направи и мисля, че е страхотно."

Въпреки соловите успехи, Рот заявя, че "ще се върне в студиото с останалите членове на Van Halen". Защото, по думите му, те все пак са "запазили уважение един към друг" и "всъщност се разбират доста добре". Но оказва се, че това не е така - Дейвид и Еди спорят за всичко, дори и за броят на турнетата, които Хален иска да намали, а Рот смята, че това е "ограбване" на феновете.

Така, през юли, 1985 г. списание Rolling Stone съобщава, че групата е "в пауза", а Еди търси нов вокалист - нещо, което малко по-късно китаристът потвърждава. "Странно е, че всичко това свърши. Дванадесет години от живота ми, търпейки глупостите на Дейвид", споделя той.

След като връзките са прекъснати, двете страни продължават доста бързо напред. През септември 1985 г. Van Halen се появява на сцената с певеца Сами Хагар, което бележи новата ера на групата. Записват разбиващия албум - 5150, който излиза през март, 1986 г., който съдържа хитове като "Why Can't This Be Love", "Dreams", "Love Walks In".

Стинг, Пол Маккартни, Роби Уилямс - някои от най-успешните изпълнители от момчешки групи на всички времена

6 от най-успешните отцепници в музиката

От The Beatles до днес

Що се отнася до Рот, всичко това не му пречи да работи върху нова музика със соло групата си. Така се появява албумът Eat 'Em and Smile, също от 1986 г., в който участва виртуозният китарист Стив Вай.

Все пак, въпреки неразбирателствата и обидите, времето успява да излекува част от раните, пише Loudwire. След напускането на Сами Хагар, Van Halen и Дейвид Лий Рот отново се събират - първо за кратко през 1996 г., а след това през 2006 г. Така е издаден последният студиен албум на групата A Different Kind of Truth от 2012 г.

След сериозни здравословни проблеми, Еди Ван Хален почива на 6 октомври, 2020 г., което бележи края на Van Halen.