Всички собственици на кучета знаят каква радост е, когато домашният любимец изпълнява командите ни. Някои породи са по-податливи на дресировка от други, а други четириноги успяват да постигнат удивителни резултати, дори без професионална подкрепа..

Точно такъв е случаят на Уиски - шестгодишно женско бордър коли, което само се е научило да разпознава 90 различни предмета и ги носи, когато назовем някой конкретен.

Кучето може да разпознава топки от пръстени и дори да категоризира нови предмети. Освен това, ако има три фризбита, тя може да донесе точно "цветното", ако това й е казано, а не някое от другите две. Разпознава и определения като "малко" и "голямо".

Снимка 468369

Източник: Facebook / Claudia Fugazza

С това Уиски успява да привлече интереса на изследователите. Когато Клаудия Фугаца, която е експерт по поведението на животните, пристига в дома на бордър колито и собственика й в Северна Каролина, тя знае общо 59 команди. След това посещение броят на думите, които разпознава, се увеличават с още 31.

Това обаче е доста далеч от световния рекорд за най-много думи, които куче може да разпознае - цели 1000. Той се държи отново от представител на порода бордър коли, който обаче умира миналата година. Така сега Уиски има всички предпоставки да стане шампион да бъде провъзгласена за най-умното куче на света.

Winnie_thecocker - кучето, по което всички полудяха в Instagram

Защо всички си падат по това куче

Кокер шпаньолката Уини, която стана интернет звезда

Според учените, постижението на бордър колито е много сходно с начина, по който бебетата опознават света и научават кой предмет какъв е. Това са спонтанно формирани категории на базата на копиращо поведение. И след като детето (или кучето) се научи кое какво е, развива и способността да определя принадлежността на нови предмети към конкретна група, пише Daily Mail.