Природата е невероятна и непредвидима и колкото и да си мислим в дадени моменти, че можем да я контролираме, винаги сме в ролята на подчинените. Ако сме свикнали с жегата, пороите, градушките и ураганните ветрове, то вероятно не сме и чували за едни други, много по-страховити и същевременно впечатляващи природни явления.

Природа, вкус на метал в устата, увиснали листа и други признаци за наближаваща буря

Когато природата ни предупреждава

Мирисът на дъжд преди първите капки е един от многото предупредителни сигнали

Вулканични светкавици

Вулканите безспорно могат да създадат много поразии, ако са активни. Не всеки има възможността, а и желанието да наблюдава изригването на някой от тях. Само по себе си то е доста внушително, но може да стане и още по-зле - в небето над вулкана, покрито с гъсти облаци дим, се появяват десетки светкавици.

Има две теории за възникването на тези светкавици, които са видими само при големи изригвания. Според едната, те са в резултат на статично електричество, образувано от сблъсъка на частиците, които се изхвърлят от кратера на вулкана. Според друга, това е сблъсък на положителния заряд, който се изхвърля от вулкана, и друг, противоположен, който се образува в небето.

Снимка 417040

Източник: iStock

Явлението се наблюдава прекалено рядко, за да има достатъчно възможности за изследването му. При малки изригвания светкавиците също са малки и остават скрити от кълбата дим.

"Горящ" лед

Лед и огън са две противоположни, взаимно изключващи се понятия. Но не и в природата. В замръзналите води на морета и океани учени и изследователи неведнъж са се натъквали на метан, който е под формата на твърд газов хидрат заради минусовите температури.

Образуването на метана му се дължи на изгниването на животни и растения, при което се отделят газови съединения. Той придобива формата на красиви, леден мехури, които стоят на повърхността на водата.

Снимка 417047

Източник: iStock

Когато времето се затопли, тези мехури се пукат и метанът се освобождава във въздуха. Тогава става наистина взривоопасно, ако запалим огън наблизо.

Замръзнали вълни

Дори и да сме почитатели на сърфа, надали някога сме си представяли, че огромните вълни, по които се спускаме с дъската, могат да замръзнат в това положение - издигнати на метри над водата.

Да, наистина е невъзможно, но в Антарктика огромните ледници често при топенето си образуват форми, които много наподобяват на вълни, застинали високо над главите ни.

Снимка 417049

Източник: iStock

Синя лава

Вулканите произвеждат черен дим и червена лава, но не и един по-необикновен в Индонезия - Kawah Ijen. При изригването му над кратера се издигат сини пламъци и синя лава. Това необичайно явление се дължи на факта, че този вулкан има много високо съдържание на сяра в недрата си.

Когато серните изпарения се съединят с горещия въздух и лавата, се създава този необичаен, син цвят. Невероятната гледка обаче може да бъде наблюдавана само през нощта. 

Снимка 417050

Източник: iStock

Приказни кръгове

Пустинята вероятно е последното място, на което може да се надяваме на чудеса. Но в Намиб се намира една от най-големите загадки на природата - огромен брой "приказни кръгове", в които почвата е напълно гола.

Образуването им е обект на редица теории, но за най-правдоподобна се смята една. Според нея, празните от растителност петна с диаметър до 15 метра са дело на термити, които отстраняват растителността над мравуняка, за да запазят влагата за тях.

Снимка 417051

Източник: iStock

Скитащи/пълзящи камъни

В националния парк "Долината на смъртта" в Калифорния се наблюдава не по-малко плашещо от името на мястото явление - камъни, някои от които тежат по 300 кг, които се движат, завиват и оставят различни по форма следи зад себе си. Движенията им са по дъното на пресъхналото езеро по дъното Рейстрак Плая и повече от половин век са мистерия и за учените.

Изкуствената светлина и как се отразява на живата природа според учените

Изкуственото осветление като глобален замърсител

Но защо държим да осветяваме нощта

Учени от НАСА установяват преди 15 години, че причина за движението на огромните камъни е лед, който се образува през зимата в пукнатините на дъното на езерото.  Заради него повърхността, върху която са камъни, се премества малко по малко заради вятъра, а оттам и самите те, предава Bright Side.