За "Васил" се говори отдавна. Първо беше заради отличието за най-добър актьор от фестивала във Валядолид, която българският актьор Иван Бърнев и испанският му колега Карра Елехалде си поделиха. После дойде новината за шестте награди Берланга - за най-добър филм, режисьор, сценарий, оригинална музика, звук и най-добра поддържаща роля.

"Васил", Иван Бърнев, Авелина Прат и първи поглед към българо-испанския филм

Как Иван Бърнев променя живота на един испанец

Първи поглед към българо-испанския филм "Васил"

На 28 януари пък "Васил" има шанс да спечели и награди ФЕРОЗ (еквивалентът на Златен глобус в Испания), тъй като е номиниран за най-добра комедия и най-добър актьор. Сега, ден по-рано, всички можем да видим защо всички говорят за него.

А "Васил" е от филмите със силата да те разчувстват, да те разтърсят емоционално, дори да те разплачат. На фона на една необикновена история за приятелство, извървяваме необичайния път, за да намерим път един към друг. Път, по който се сблъскваме с житейски ценности и уроци, симпатично чувство за хумор и топлота.

Снимка 604009

Източник: Активист 38 / ©Laia Lluch

Васил (Иван Бърнев) е умен и чаровен българин. Талантлив играч на бридж и шах, той живее по улиците на Валенсия. Един ден пенсионираният архитект Алфредо (Карра Елехалде) го подслонява в дома си. Това доста изненадва дъщеря му Луиза (Алехандра Хименес), която е напълно наясно с чепатия характер на баща си. Въпреки различията им, Васил и Алфредо откриват, че ги свързва страстта към шаха. Така, повлечени от ежедневието, Алфредо постепенно осъзнава, че Васил завинаги е променил живота му.

И колкото и филмово да звучи, историята тук е истинска и "Васил" действително е вдъхновен от реални събития.

Снимка 604007

Източник: Активист 38 / ©Laia Lluch

"Баща ми ми се обади една сутрин, за да ми каже, че има българин в къщата си. Така започна всичко. Аз съм онази дъщеря, която объркана се посвети да наблюдава всичко, което се случва, като на филм", разказва режисьорката Авелина Прат, за която "Васил" е дебют в киното. Тя така и не се запознава с българина, но пък историята му събужда нещо в нея и решава, че трябва да я разкаже във филм.

Снимка 604011

Източник: Активист 38 / ©Laia Lluch

Във "Васил" Иван Бърнев е заобиколен от все популярни испански актьори и за ролята си говори също толкова испански, колкото и тях. Комични сцени, разбира се, не липсват - все пак, филмът е определен от испанската преса като комедия.

Снимка 604008

Източник: Активист 38 / ©Laia Lluch

Но "Васил" не е поредната клиширана емигрантска история. Българите не са представени като крадци, наркомани или друг тип криминални типове, а като хора, които искат и заслужават всичко онова от живота, което и останалите. Всъщност филмът е всичко друго, но не и клише. От него той бяга с чувственост и дълбочина.

"Васил" е по кината от 27 януари