Трудно ще изтъкнем някаква конкретна причина защо вълците са сред любимите ни животни. Да, хищници са; да, макар и в редки случаи, нападат хора. И все пак, има нещо много очарователно в тях за нас.

Лисици, вълци, бобри, лебеди - девет двойки животни, които остават заедно завинаги

Най-моногамните животни

Девет двойки животни, които остават заедно завинаги

Е, сигурно ако сме в планината и чуем типичният вълчи вой, кръвта ни ще се смръзне - най-малко. Но нека не забравяме, че невинаги сме център на вселената - най-често воят се използва от загубили глутницата си вълци, които искат да привлекат вниманието ѝ.

Воят е и средство за предупреждение и комуникация между различните глутници, всяка от които може да се състои от шест до десет екземпляра, всеки с ясна йерархична роля.

Снимка 486851

Източник: iStock

Йерархията - както при сивите вълци, така и при останалите видове - е строга. Командващ е алфа мъжкар, следван от женска. Когато в глутницата има малки, абсолютно всички вълци без изключение се грижат за тях, носейки им храна.

Добре известно е, че предпочитаната плячка на сивите вълци са едри животни като елени и лосове, но хищниците се задоволяват и с по-дребни бозайници като птици, риби, гущери и дори плодове.

Снимка 486840

Източник: iStock

На хранене един вълк може да погълне до 10 килограма месо. В същото време, според National Geographic, тези животни могат да издържат повече от седмица без храна. На някои вълци в Канада им се налага да плуват между отделни острови и да ядат необичайни за тях храни като раци и миди.

Крокодилите и колко време издържат без храна

Колко време издържат крокодилите без храна

Забележително много време

За съжаление в Европа не са останали много сиви вълци. Популацията им е съсредоточена главно в Аляска, Канада и Азия. Смята се, че именно на територията на Източна Азия преди повече от 150 000 години са се появили и самите вълци.