Часовникът, освен практичен аксесоар, винаги е бил символ на лукс и престиж. За някои дори представлява истинска ценна инвестиция. Защото често за направата на един ръчен часовник се влагат най-висококачествени материали и оборудване с изключителна функционалност. Така те се превръщат в шедьовър на дизайна и инженерното майсторство.

Пол Нюман, Rolex Daytona 6263 “Big Red” и за каква сума го взе анонимен ценител

Третият най-скъп Rolex в света

Любимият аксесоар на Пол Нюман бе продаден на търг

Любопитно е да се запознаем с някои от най-скъпите и ценни часовници, които в момента съществуват в света, подбрани от Luxe Digital.

The Grand Complication Marie Antoinette

Мария Антоанета е известна като кралицата, която обича луксозния и изтънчен начин на живот. Тя е почитател и на красивите бижутата, и на изящните часовници.

През 1783 г. мистериозен почитател поръчва на Breguet - швейцарско-френски производител да създаде най-зрелищния часовник, правен някога. Изработката му отнема 34 години и е наречен "Мария Антоанета". Стойността му днес се оценява на 30 милиона долара.

След смъртта на кралицата часовникът със сложна изработка се превръща в легенда и шедьовър в света на часовникарството, и колекционерството. През 2004 г. Breguet се опитват да създаде точно копие, което води до цели четири години изследвания и реконструкции.

 The Grandmaster Chime

Часовникът бе пуснат на пазара през 2014 г., за да отбележи 175-ата годишнина на компанията Patek Philippe, която го създава. Той е първият, произвеждан някога от неръждаема стомана. Циферблатът му е изграден от злато и опал, каишката е изработена от ръчно зашита черна кожа на алигатор.

Отличава се с надписа "The Only One", а цената му е приблизително 31 милиона долара.

Graff Diamonds The Fascination

Уникален е с това, че включва 152,96 карата от най-добрите бели диаманти. Часовникът бе представен на Baselworld 2015 - луксозен панаир в швейцарския град Базел, като "най-ценният трансформируем часовник в света". Той може да се носи и като гривна, и като пръстен, благодарение на усъвършенстваните механизми, които позволяват промяна на дизайна.

Цената на този уникален часовник възлиза на 40 милиона долара.

Graff Diamonds Hallucination

Отличава се с множество редки цветни диаманти - жълти, оранжеви, бели, сини и розови, равняващи се приблизително на 110 карата. Затова и цената му достига зашеметяващите 55 милиона долара.

Гривната на часовника е изработена от платина, изцяло покрита с диаманти, а циферблатът е украсен с розови диаманти.