През последните години учените свързваха повишената тревожност при хората с глобалната пандемия. Тя може вече и да е отминала, но не и актуалността на темата за отпечатъка й върху човечеството. А всеки знае, че в съвременния живот несигурностите и без това не са малко. Често те са и сред основните причини да чувстваме, че губим контрол над ежедневието и мислите си.

Тони Робинс, "Няма безплатен обяд", успешните лидери - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

И за финансовата ни култура

Но следва добрата новина - в това да сме тревожни и уплашени няма нищо страшно.

Д-р Огнян Димов цели да ни го докаже в новата си книга, озаглавена "Тревожността - причини, смисъл, разрешаване". В нея той уточнява, че всички емоции, които изпитваме, са нормални и можем да се научим да ги контролираме.

А щом става въпрос за негативни чувства като страх, притеснение и безпокойство, най-важно е да разберем какво ни е провокирало да ги изпитаме.

В хода на дългогодишната си практика като психоаналитик д-р Димов установява, че тревожността често може да бъде резултат от травматични преживявания, през които сме преминавали и вероятно сме потискали в миналото.

В книгата са описани именно примери, свързани с различните измерения на тревожността. Един от тях е за тази, която родителите изпитват преди и след раждането на детето си. Друг пък е тревожността по време на пубертета и как се изменя тя с навлизането в по-осъзнатия житейски период.

А целта на всички тези примери е да покаже колко нормално е в различни етапи от живота да се чувстваме уплашени, притеснени, разтревожени. Но вникнем ли самите ние в причините, предизвикали негативните ни емоции, вече сме една стъпка напред в целта си да се справим с тревожността.

Готвенето, домакинските дейности и коя от тях спомага за намаляването на стреса

Защо някои терапевти "предписват" готвене

И за какво ни е полезна тази домакинска дейност

А здравето е "непрекъснат процес на развитие" - от нас зависи да предизвикаме своята личностна промяна.

"Тревожността - причини, смисъл, разрешаване", издателство Сиела, 15.90 лв., е вече в книжарниците