Диамантите са най-добрият приятел на жената, знае много добре не само Мерилин Монро. Освен това за мнозина скъпоценните камъни са страхотна инвестиция и са готови да платят огромни суми за тях, особено ако са от по-рядък вид.

Розовият диамант "Духът на розата" и продажбата му за 21 милиона долара на търг в Женева

Огромният розов диамант, който постави рекорд

Кой обаче е купувачът

Такива са например черните диаманти, известни още като карбонадо. Те могат да датират от преди между 2,6 и 3,8 милиарда години и имат следи от азот и водород - елементи, открити в междузвездното пространство. Също така съдържат осборнит - минерал, за който е известно, че се съдържа в метеоритите.

Именно по тази причина се смята, че черните диаманти идват от Космоса вследствие на метеоритен удар например. А един подобен камък с цели 555.55 карата се продава на търг от аукционната къща Sotheby's.

Той е кръстен "The Enigma" ("Енигмата"), а това, което го прави още по-рядък, са неговите размери. Формата му пък е вдъхновена от близкоизточния символ Хамса - знак за защита, означаващ "пет" на арабски. Камъкът има и точно 55 лица (фасети).

А черните диаманти, които като него са фасетирани, в миналото са се продавали на цени, надвишаващи 13 хиляди долара за карат, казват от Sotheby's.

След като бъде изложен в Дубай и Лос Анджелис, през февруари скъпоценният камък ще търси своя нов собственик в Лондон срещу сумата от 6.8 милиона долара.

Италия, най-скъпият бял трюфел и за колко беше продаден на търг

Колко скъп е най-скъпият трюфел в света

Само за ценители

От аукционната къща наричат черния диамант "истински природен феномен", а пускането му на търг - възможност веднъж в живота за придобиване на "едно от най-редките космически чудеса на милиарди години, познати на човечеството". Още по-примамливото в случая е, че наддаването ще бъде онлайн и ще се приемат плащания с криптовалута, предава CNN.