За да запишеш името си в книгата на Гинес понякога не ти трябва велико постижение, а просто да си роден по-различен от останалите. Точно както тези мъж и жена, които отдавна са сред списъка всеки със своя рекорд.

Виолета Иванова, която обиколи света с мотор Harley-Davidson и постави рекорд

Българката, която обиколи пет континента с мотор

Виолета Иванова постави световен рекорд

15 поредни години Султан Косен продължава да бъде най-високият мъж на света със своите 251 см. Турският земеделец от кюрдски произход е седмият най-висок мъж в историята на човечеството - или поне от когато има записани подобни сведения. 

Джиоти Амдж пък е най-ниската жена на света. Тя е висока едва 62.8 см. Тази седмица тя за втори път се срещна на живо с Косен и двамата не пропуснаха да си направят доста интересни снимки. Предишната им среща беше през 2018 г. в Кайро, когато посетиха заедно пирамидите в Гиза.

Обувките на най-високия мъж с рекорд на Гинес са с дължина 36.5 см, което е повече от половината от височината на Амдж. Разликата между двамата е повече от 1.8 м., но имат нещо общо помежду си - и двамата се отличават от тълпата.

Косен държи и друг рекорд - за най-дълги ръце на жив човек, измерени 28.5 см от началото на дланта до върха на средния пръст. Той расте напълно в нормите до 10-годишна възраст, когато вследствие на тумор развива гинантизъм, заради който достига тези размери.

Това води до редица неудобства като дрехи, ушите само по поръчка. Но пък носи и слава - Косен има над 250 хиляди последователи в социалните мрежи, пише The Telegraph.

30-годишната Амдж пък е от Индия и се препитава като актриса. Тя е по-ниска и от двугодишно дете, а на 18 тежи едва пет килограма. Нейните размери се дължат на форма на нанизъм, наречена ахондроплазия, заради която тя не можа да порасне над определено височина.

74 дни под вода - постижението на д-р Джоузеф Дитури, който подобри световен рекорд

Как се живее 74 дни под вода

Едно забележително постижение

Най-ниската жена с рекорд на Гинес има над 1.4 милиона последователи в Instagram и успя да постигне мечтата си да стане най-ниската актриса в света с ролята си в сериала American Horror Story.