Човек би предположил, че летателните площадки и централата на SpaceX в щата Тексас са поне толкова добре охранявани, колкото обикновено летище. 

Илон Мъск, SpaceX, доджкойнът и как с криптовалутата ще се финансира мисия до Луната

Как Мъск ще изпрати доджкойна на Луната

И ще можем ли да си купим Tesla с него

Все пак става дума за грандиозни машини и проекти с глобална значимост, които предполагат високо ниво на сигурност и специален пропускателен режим. 

Това обаче са само предположения, а действителността изглежда по съвсем различен начин. 

Снимка 530800

Източник: YouTube / Mortally Challenged

Оказва се, че да влезеш в централата на SpaceX изобщо не е трудно и дори не е нужно да се криеш от когото и да е било, но е възможно подобно начинание да доведе до заповед за ареста ти. 

Това научаваме от съдбата на влогъра Цезар Галавиз, който през март тази година е успял съвсем необезпокояван да достигне до летателната площадка и до една от ракетите на компанията на Илон Мъск.   

Галавиз споделя преживяването си в канала си Loco Vlogs в YouTube, като идеята му била просто да зарадва феновете си с невиждано до момента съдържание и да натрупа нови последователи. 

Снимка 530799

Източник: YouTube / Mortally Challenged

Видеото обаче не постигнало очакваните резултати и натрупало едва пет харесвания и 100 палеца надолу, а коментарите под него накарали младия влогър да осъзнае незаконността на постъпката си и да свали видеото. 

В интернет обаче нищо веднъж качено не може да бъде изгубено и малко по-късно клипът е качен отново, но от друг канал. 

В него ясно виждаме ракетата Starship SN11, която изгоря при кацането си няколко дни след заснемането на влога. 

Клипът безспорно е интересен и ни показва SpaceX и случващото се там от невиждан до момента ъгъл, но последиците за Галавиз далеч не се ограничават до негативния отзвук на публиката. 

По-рано тази седмица тексаските власти обявиха, че е издадена заповед за ареста на младежа, а обвинението е незаконно предумишлено навлизане в частна собственост. 

SpaceX, Falcon 9 и ракетата, която падна над Вашингтон и Орегон

Ракета на Мъск падна от небето над Вашингтон и Орегон

Истинско светлинно шоу

Големият въпрос, който продължава да е загадка, е къде е охраната на SpaceX и как изобщо е възможно някой да доближи Starship, без да бъде забелязан, a от компанията все още не са коментирали инцидента.