Януари най-сетне ни дари с бяла зима, съвсем навреме за селекцията ни книги, посветени на леда, снега и зимните вихрушки. Всяка по своя собствен начин.

Снимка 560875

Източник: Лабиринт

"Снежната царица"

Може и да познаваме добре класическата приказка на Ханс Кристиан Андерсен, но винаги ни радват нови издания, в които илюстрациите играят също толкова важна роля, колкото и самата история. В това те са дело на украинския илюстратор Владислав Ерко и са изпълнени с изящни детайли, които ще ни държат дълго време на една и съща страница.

Лабиринт, 16.90 лв.

Снимка 560873

Източник: Колаж / Колибри

BOX

Няма как да говорим за сняг и студ без да не включим поне една скандинавска книга. Тази е грандамата на скандинавските криминални романи Камила Лекберг в съавторство с Хенрик Фексеус. Млада жена е открита мъртва в кутия, в която е била прободена с мечове и следователката от стокхолмската полиция Мина Дабири се чуди дали си има работа със сериен убиец. Ще й трябва помощта на Винсент Валдер - менталист и експерт по илюзии, и магия.

Колибри, 24 лв.

Снимка 560874

Източник: Колаж/Изток-Запад

"Ужас"

Романът на Дан Симънс е вдъхновен от истинската история на английския благородник сър Джон Франклин, който през 1845 г. тръгва с два кораба и екипаж от 128 човека в търсене на път между Европа и Азия през Полярния кръг. С най-модерните плавателни съдове за времето си и храна за три години няма как да не успеят. Обаче нито корабите, нито някой от екипажа някога се завръща. Останки от тях са открити чак през 2014 г., но отговори за изчезналите хора няма. Симънс се опитва да даде своето обяснение на случилото се.

Изток-Запад, 29.90 лв.